Последни новини
Home / Законът / Напълно оправдан по обвинение за подкуп магистрат се връща в съда

Напълно оправдан по обвинение за подкуп магистрат се връща в съда

Defakto.bg

Окончателно и напълно оправдан по обвинение за подкуп магистрат се връща в системата. Днес единодушно колегията на ВСС възстанови Николай Стефанов като съдия в Районен съд – Русе.

Съдия Николай Стефанов

Той бе преследван и арестуван, че бил взел 500 лева рушвет от адвокат, за да одобри споразумение по дело. На първа инстанция Стефанов бе признат за виновен и получи условна присъда. Втората инстанция обаче бе категорична: „Невинен“ и след едно връщане на казуса от ВКС потвърди това си решение. На 3 април тази година Върховният касационен съд каза последната дума и оправда магистрата.

Николай Стефанов е отстранен от длъжност от предния ВСС на 5 март 2015 г. до приключването на наказателното производство. В отделна молба до ВСС е поискал да му се заплати възнаграждението за този период. Въпросът ще се гледа от бюджетната комисия, която да определи конкретната сума.

Друга любопитна кадрова новина от ВСС днес е гласуването на зам.-председател на Софийския окръжен съд. Единодушно, съветът назначи на ръководния пост Недялка Николова, предложена от председателя на съда Пламен Петков. Николова бе магистратът, постановил „домашен арест“ за турския гражданин Фарук Бекташ, прегазил семейство мотористи. Бекташ обаче избяга (понеже у нас не се следи изпълнението на тази мярка за неотклонение), последваха поредица от протести пред Съдебната палата. В отворено писмо магистратите от столичния окръжен съд защитиха колегата си.

ВСС отхвърли искане на Лозан Панов да се образува дисциплинарно производство срещу гражданския съдия от ВКС Светла Чорбаджиева заради забавени дела. 7 от кадровиците са гласували „против“ търсенето на дисциплинарна отговорност. Предният съвет също бе отказал дисциплинарка за тази съдийка.

About De Fakto

Проверете също

Повдигнаха обвинение на Георги Семерджиев, мъжът предизвикал катастрофа и отнел живота на две жени

Георги Семерджиев, мъжът, който на 5 юли вечерта предизвика тежка катастрофа в София и отне …

Една година по-късно: ВСС решава заслужил е Иван Гешев поста на главен прокурор или трябва да бъде отстранен

Близо година след като във ВСС бе внесено първото искане за отстраняване на Иван Гешев …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.