Последни новини
Home / Законът / Общият съд на ЕС: Комисията не е сгрешила, като е отказала да внесе предложение за забрана на абортите

Общият съд на ЕС: Комисията не е сгрешила, като е отказала да внесе предложение за забрана на абортите

Defakto.bg

 Комисията е мотивирала в достатъчна степен решението си и не е допуснала явна грешка в преценката си на правното положение, посочва  съдът по дело  по дело T-561/14, „Един от нас“ и др.  от вчера.

 Според ДЕС, най-малко един милион граждани на Съюза от значителен брой държави членки, могат да поемат инициатива и да приканят Комисията, да представи на законодателя на Съюза подходящо предложение за приемане на правен акт, в рамките на предоставените ѝ правомощия, за целите на прилагането на Договорите („европейска гражданска инициатива“). По правилата, преди да започне събирането на необходимия брой подписи, организаторите на европейската гражданска инициатива трябва да я представят за регистрация в Комисията, която разглежда по-специално нейния предмет и цели.

През 2012 г. Комисията регистрира предложението за европейска гражданска инициатива „Един от нас“, която иска да се забрани и преустанови финансирането от Съюза на дейности, с които се унищожават човешки ембриони –  ( в областта на научните изследвания, помощта за развитие и общественото здравеопазване), включително прякото или непряко финансиране на абортите.  След регистрацията ѝ, инициативата е събрала необходимия брой от един милион подписи за официалното ѝ внасяне в Комисията в началото на 2014 г.

На 28 май 2014 г.обаче  Комисията посочва в съобщение, че няма да предприеме  никакви действия .

Недоволни от съобщението на Комисията, авторите на инициативата са поискали  неговата отмяна от Общия съд на Европейския съюз.

В решението си от вчера  Общият съд  посочва, че  упражняването на правото на европейска правна инициатива не може да задължи Комисията да внесе предложение за правен акт.  Тълкуване в обратния смисъл би довело до отнемане на правото на преценка на Комисията при упражняването на правото ѝ на законодателна инициатива вследствие на европейска гражданска инициатива.

Освен това съдиите приемат, че отказът на  Комисията е мотивиран в достатъчна степен с действащото законодателство, според което именно Съюзът допринася в сектора на здравеопазването за съществено намаляване на броя на абортите,  като подобрява достъпа до сигурни и ефикасни услуги.

Една  забрана на финансирането на абортите в развиващите се страни би накърнило капацитета на Съюза за постигане на определените цели в областта на сътрудничеството за развитие, по-специално тези, свързани със здравето на майките, сочи Съдът.

В заключение, Общият съд отбелязва, че Комисията не е допуснала явна грешка в преценката.

Комисията не е допуснала такава грешка, като е зачела правото на живот и човешкото достойнство на човешките ембриони, отчитайки същевременно нуждите на научните изследвания в областта на стволовите клетки, които могат да послужат за лечението на нелечими понастоящем или потенциално смъртоносни болести като болестта на Паркинсон, диабет, мозъчен инсулт, сърдечно-съдови заболявания и слепота. Комисията е доказала също така съществуващата връзка между опасните аборти и майчинската смъртност, поради което е могла да заключи, без да допуска явна грешка в преценката, че забраната на финансирането на абортите би накърнила капацитета на Съюза за постигане на целта за намаляване на майчинската смъртност.

 Решението на Общия съд може да се обжалва само по правните въпроси пред Съда в срок от два месеца, считано от съобщаването му.

 

About De Fakto

Проверете също

Национална конференция: „Медиацията по висящи съдебни дела – възможности и полза за всички участници“

На 22 март 2023 г., сряда, от 11 часа, в зала № 15 „Тържествена“ на Съдебната …

Прокуратурата прекрати разследването за щадящите ковид тестове за деца поради липса на престъпление

Прокуратурата е прекратила разследването за щадящите ковид тестове за деца, съобщава държавното обвинение за БТА. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 + eleven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.