Последни новини
Home / Законът / Адв. Екимджиев: Цацаров направи сериозна грешка с изказването си за Иванчева*

Адв. Екимджиев: Цацаров направи сериозна грешка с изказването си за Иванчева*

Defakto.bg
 Няма институционална памет за нарушенията на човешките права, за да не се повтарят, смята адвокатът

Няма институционална памет за нарушенията на човешките права, за да не се повтарят, каза в предаването „Преди всички“ Михаил Екимджиев от Асоциацията за европейска интеграция и защита на човешките права.

„Държавата прави най-лесното – плаща с нашите пари присъдените от Европейския съд обезщетения и дори тогава, когато в решенията на съда в Страсбург са констатирани системни, повтарящи се проблеми, не взема адекватни мерки за тяхното преодоляване. С промени в законодателство, във властови практики, в изграждането на една институционална култура и памет, така щото тези нарушения да не се възпроизвеждат като в някакъв нелеп сериал и всичко това да става за сметка нашите права, на нашите пари на нашето самочувствие като европейски граждани, Т.е. липсва системен подход и това ме кара да мисля, че всъщност ние не възприемаме и нямаме респект към правата на човека като европейска ценност. И това е някак си нормално, защото ние не сме се борили за правата си, а някак си сме ги получили наготово и вече близо 30 години се чудим какво да ги правим“.

Екимджиев коментира и интервюто на главния прокурор Сотир Цацаров пред журналисти в Брюксел, в което той казва, че ще има още новини за подкупи. Според него обвинител номер 1 се държи като политик:

„Това, което той каза и което е откровен юридически оксиморон, е, че при ареста на Десислава Иванчева е имало унизително отнасяне, но всичко е било в рамките на закона. Значи Конституцията и Конвенцията за правата на човека забраняват, това е абсолютна забрана на унизителното третиране, т.е. ако арестът е унизителен, той не може да бъде законен. Така че тук главният прокурор направи една много сериозна грешка, това беше един много тежък морален и професионален провал. Обаче, да, вероятно ще има още арести за подкупи, тъй като вие знаете колкото пъти журналисти са се опитали да разкрият корупция, престъпления, толкова пъти са успели. Журналистите практически вършат работата на разследващите.

*Източник БНР

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.