Последни новини
Home / Законът / Няма предпоставки за екстрадицията на Желяз Андреев в САЩ

Няма предпоставки за екстрадицията на Желяз Андреев в САЩ

Defakto.bg

Не са налице исканата двойна наказуемост и други хипотези, обяви Сотир Цацаров

Желяз Андреев и колегите му, чието задържане за екстрадиране бе поискано от САЩ, почти сигурно няма да бъдат предадени на чуждата държава. Това стана ясно от изявление на главния прокурор Сотир Цацаров на брифинг в МС. Обвинител №1 говори след проведена среща между премиера Борисов, посланика на САЩ Ерик Рубин, самия Цацаров и правосъдния министър Цецка Цачева.

„Не са налице всички юридически предпоставки за екстрадиция на лицата от казуса „Желяз Андреев“, обяви главният прокурор, цитиран от „Фокус“. И посочи, че не е налице включително изискваната двойна наказуемост – деянията, за които е повдигнато обвинение в САЩ, да са престъпления и в България.

Цацаров поясни, че консултациите, предвидени в чл. 20 от Договора за екстрадиция между България и САЩ са в ход и се водят от представители на Департамента за правосъдие на САЩ и американски прокурори, от една страна, и представители на българското Министерство на правосъдието и прокурори от ВКП, от друга. И първият резултат е налице.

„Съобразно действащия договор, чл. 11 в неотложни случаи всяка от молещите страни може да поиска временно задържане за срок до 60 дни. Както е известно, до момента такова задържане е било поискано спрямо българския гражданин Желяз Андреев и то е било отказано от Добричкия окръжен съд. В същото време обаче, на същото основание за още четири български граждани такова искане е направено и към настоящия момент прокуратурата не е пристъпила към неговото изпълнение. В резултат на проведените разговори американската страна ще приеме, че не се касае за неотложен случай.“

По-важна обаче е другата част от изявлението на главния прокурор.

Цацаров казва: „Вторият етап е свързан с това, че в определен срок при така направените искания, би трябвало да пристигнат и искания за екстрадиция по същество със съответни придружаващи документи. За да сме съвсем открити пред американската страна както в хода на консултациите, така и днес изложихме всички свои съображения. По наше разбиране не са налице всички юридически предпоставки за екстрадиране на лицата. Казано по друг начин, по наше разбиране липсва изискуемата по договора двойна наказуемост, липсват и предпоставките, по силата на които могат да бъдат предавани български граждани. Според нас тези хипотези не са налице и шансът исканията за екстрадиция да бъдат уважени от българския съд, според нас е минимален„.

About De Fakto

Проверете също

20 съдии и съдебни служители с остра декларация срещу идеята да бъде закрит районния съд в Каварна

  Двадесет съдии и служебни служители от Районен съд Каварна остро протестират срещу предложението на  …

Изборни времена за нов състав на ВСС

Иван Брегов, Институт пазарна икономика За да сме убедени, че съдиите, прокурорите и следователите са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.