Последни новини
Home / Законът / Първо четене на ЗСВ в правната комисия: Има хаос със съдебните сгради

Първо четене на ЗСВ в правната комисия: Има хаос със съдебните сгради

Defakto.bg

Данаил Кирилов внася нова поправка за правомощията на председателя на ВАС

Предлаганите от правителството последни промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) бяха одобрени от правната комисия за първо четене, „въздържал се“ гласуваха само от БСП. И то основно заради проблем, останал досега встрани от публичното внимание и касаещ прехвърлянето на управлението на съдебните сгради от Министерството на правосъдието на ВСС. А на заседанието на правната комисия се разбра, че очевидно по сградния въпрос цари хаос.

Иначе промените в ЗСВ са известни и коментирани – за разкриването на банковата тайна на магистратите, корекции при атестациите, уеднаквяване на срокове за обжалване на конкурси, извеждането на изискванията към съдебните служители на законово ниво.

Поправката, касаеща прехвърлянето на управлението на сградите, е в преходните и заключителни разпоредби и предвижда удължаването на срока на това прехвърляне до 31 януари 2019 г. А е трябвало да приключи в тримесечен срок през 2016 г.

Как ще удължаваме един изтекъл срок и какво го налага, защо областните управители (които актуват държавните имоти) не са изпълнили задълженията си, попита Крум Зарков от БСП.

От последвалите отговори стана ясно, че проблемът не е толкова в областните управители, а в немарливото водене на документацията по сградите, ползвани от третата власт дотам, че липсвали дори приемо-предавателни протоколи и невъзможност по места да се установи кой е ползвателят на определени помещения – МП или магистратите. Но най-вече се разбра, че царящата явно от години неразбория лъсва сега заради изискването за паспортизация на сградния фонд.

„За сградите има работна група между МП и ВСС, която не е стигнала до компромисен вариант. Част от сградите са предавани без приемо-предавателни протоколи, не може да се установи за кои има книжа, за кои няма. Компромисният вариант е да се удължи срокът, за да станат ясни критериите за преминаване“, каза зам.-правосъдният министър Десислава Ахладова.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев доочерта проблема: „Съдебната власт има 264 сгради, които трябва да управлява. Това би трябвало да стане от  2016 г., но за голяма част липсва нужната документация, не са уточнени площта, квадратурата, местонахождението на помещенията. В същото време трябва да започнем паспортизация на сградите, а големият брой обекти, при които въпросът за собствеността и ползването на отделни помещения не са уточнени, ще попречат както на паспортизацията, така и на амортизационните отчисления“. Това е станало ясно и при последния одит на Сметната палата и оттам подсказали варианта с удължаването на срока.

„Ред въпроси не са уточнени между нас, за да може областните управители да издадат акта за държавна собственост. Паспортизация на целия сграден фонд, без да уточним кое е на МП и кое на съдебната власт не е възможно“, категоричен бе Магдалинчев.

Данаил Кирилов се включи с обясненията, че работата по актуването на държавните имоти е изключително обемна и касае включително събиране на исторически данни. „Чест прави на господин Магдалинчев, че признава, че сега част от проблемите са заради протоколите за приемане и предаване“, изтъкна той.

Магдалинчев пък даде пример със сградата на Механотехникума в София, предоставена в края на миналата година за нуждите на спецправосъдието. „До днес не можем да започнем обследването на сградата, паспортизацията, големия ремонт“, илюстрира той. Настоя също да се реши и въпросът с финансирането на Главна дирекция „Охрана“, която е към Министерството на правосъдието, но пази съдебните сгради. А липсата на средства довеждала включително до това ВСС да финансира дейности по охраната като видеонаблюдение, кабелизация и т.н.

Крум Зарков обаче вметна, че все пак прехвърлянето на управлението на съдебните сгради е трябвало да стане още през 2016 г. и наличната забава не е оправдана.

Данаил Кирилов

Другият любопитен момент от днешното заседание на правната комисия бе декларация на председателя й каква нова поправка в ЗСВ смята сега да внесе. Тя ще дава право на председателя на Върховния административен съд да командирова съдии от общите съдилища (районни и окръжни) в административните. Така, както можел да командирова и председателят на ВКС.

Кирилов призна, че „пропуснал“ съгласувателната процедура по проекта за първо четене. „За това уведомявам, че ще внеса предложение председателят на ВАС да може да командирова съдии от районни и окръжни съдилища“, декларира шефът на правната комисия.

Боян Магдалинчев го подкрепи с обяснението, че това „ще осигури възможност за кадрово попълване на административните съдилища при необходимост“.

About De Fakto

Проверете също

В Женева България активно участва в дискусиите по международно спортно право

  Адв.Ивайло Дерменджиев коментира  въпроса за допустимостта на изкуствен интелект в  арбитражните производства В Женева …

В Перник откриха изложба „Пробуждане между редовете“ в подкрепа на пострадалите от домашно насилие

Важно е да изградим механизми за разпознаване на домашното насилие, а държавата да осъществява ефективна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.