Последни новини
Home / Законът / Арест за кмета, зам.-кмета на „Младост“ и „посредника“ Дюлгеров, потвърди апелативният спецсъд (допълнена)

Арест за кмета, зам.-кмета на „Младост“ и „посредника“ Дюлгеров, потвърди апелативният спецсъд (допълнена)

Defakto.bg

Кметът на „Младост“ Десислава Иванчева, заместникът й Биляна Петрова и соченият за „посредник“ бивш кмет на общината Петко Дюлгеров остават в ареста.

Това постанови днес и апелативният специализиран наказателен съд. Миналия петък „задържане под стража“ за тримата определи Пламен Панайотов от първоинстанционния спецсъд.

Докладчик бе Веселина Вълева, председател на състава Даниела Росенова, третият член – Магдалена Лазарова. Тримата изцяло споделят мотивите на Панайотов, че са налице обосновано предположение обвиняемите да са извършили престъплението, както и че има опасност да се укрият.

Междувременно се чу и за четвърти задържан, който обаче бил освободен след 24 часа и може би нямал връзка с подкупа. Той протичал в СРС-тата, но  доказателства срещу него не били събрани.

Сега мерките за неотклонение няма да могат да се оспорват поне няколко месеца, освен ако не са настъпили нови обстоятелства.

Днешното, също протяжно и изнурително съдебно заседание, бе белязано както от нови томове доказателства, включително и от спецсредства, донесени от прокуратурата, така и от продължаващите разминавания в твърденията за това кое е безспорно установено  по делото и кое – не.

Както е известно, прокуратурата обвинява тримата за искан подкуп (от 500 000 евро) и получен такъв от 70 000 евро на 17 април, когато бе и гръмката показна акция по задържането в центъра на София. Като „изнудван“ е сочен осигурилият и предалият парите строителен предприемач Александър Ваклин, като посредник – Петко Дюлгеров.

Няколко неща правят впечатление днес. Така и не се чу ясно дали прословутият подкуп от 70 000 евро е бил маркиран като СРС, за да може „светенето“ да има стойност за правосъдието. Чу се само за „комплексна физикохимична дактилоскопна експертиза“. Както и че никоя от страните не коментира подробности по СРС-тата, защото това е наказуемо по закон.

Секретните материали са свързани със записвани разговори между тримата обвиняеми, както и между Дюлгеров и Александър Ваклин. Нов разпит на самия Ваклин и записи от камерите на две заведения на 17 април – едното, в което Ваклин дава парите на Дюлгеров („Мементо“) и второто, в което самият Дюлгеров ги предава на дамите от „Младост“ („Марая“) пък били сред новите доказателства. Впоследствие явно става ясно, че на записа от „Мементо“  се вижда само нещо, увито в бял лист хартия, на който впоследствие е правена експертиза. Показания на самия Дюлгеров вече сочат, че след срещата с двете дами в „Марая“ е сложил увития плик в служебната им кола.

„Видно е, че в „Мементо“ се предава исканата сума, онагледена като пакет със съответните размери и бял цвят на листа, в който са завити“, заявява прокуратурата. Този лист впоследствие е намерен и е приобщен при материалите по делото, добавя обвинението. Преразказва, по памет също, записи, в които тримата обсъждали: „Поставили сме го на колене (Ваклин – б.р.). А Иванчева казала: „Няма да пусна преписката, докато не плати“.

Прокурорите обвиняват кметицата още на базата на това, че преписката на Ваклин е намерена върху бюрото й. А след „разрешаването на проблема“ с парите има документирано нейно обаждане до секретарката Маргарита Стоянова да извади точно тази преписка и да започне работа по нея.

В същото време адвокатът на самия Дюлгеров Мариана Тодорова заявява, че в показанията му се споменава за едно лице, свързало Ваклин с Дюлгеров като посредник, което не е разпитано, макар че други 20 лица са разпитани.

Както и че се представят презаписи, за които няма протоколи нито за доброволно предаване, нито за изземване.

Въпросният човек, свързал Ваклин и Дюлгеров, се казва Георги Тошев, каза пред журналисти прокурор.

Адвокатът на Десислава Иванчева Марин Марковски насочи вниманието към Петко Дюлгеров, който имал нужда от пари заради заболяване на очите. „Този човек е с болно око, искал е да си спаси зренито. Взел е там едни 7000 лв.“, обяви Марковски, „спестявайки“ една нула.

Няма нито едно доказателство, че кметът на „Младост“ наистина е искала поскуп от предприемача Ваклин, настоя защитата. Освен обясненията на самия Ваклин и то за среща с Иванчева, на която не е ставало дума за пари, друго няма. Обясненията на Дюлгеров и на зам.-кмета Биляна Петрова го изключват, свидетели няма, камери няма, категоричен е Марковски. „Как се искат 500 000 евро през първи, втори, трети човек?!“, попита той. Разговор има, но никъде в него не се казва: „Той (Ваклин – б.р.) е паднал на колене, дай сега да му вземеме парите“, заяви още адвокатът.

Марковски подчерта и друго: от 10:30 ч. до 13 ч. на 17 април има незаконен арест, без заповед за него.

Няма нито едно доказателство, че зам.кметът Биляна Петрова е участвала в искане и вземане на подкуп, категорична бе нейният адвокат Ирен Савова. През цялото време тя е питала дали детето й гледа случващото се в момента, да гледало е и отказва всякакви социални контакти, подчерта Савова.

Защитникът на Петко Дюлгеров Мариана Тодорова заяви: „Изправени сме в извънредно положение“. От новите разпитани 10 свидетели единствено, според нея, е важен разпитът на свидетеля Ваклин. На 2 април с протокол той е предал сумата 70 000 евро, за да бъде описана. В същото време същият Ваклин твърди, че сумата на подкупа е конкретизирана на 12 април. Единствената цел на новия разпит е да изглади това противоречие (след „поправката“ датата на уточнения подкуп вече е 15 март!), подчертава адвокатката.

About De Fakto

Проверете също

Петчленен състав на ВАС окончателно отхвърли жалби срещу наредбата за наркотичните вещества

   Петчленен състав на Върховния административен съд остави в сила решение от 06.04.2022 г. по …

Крум Зарков в Брюксел: Питаха ме основно за главния прокурор и неговата позиция по конституционния ни ред

  В последните три месеца България е отнела 12 „златни“ паспорта, за други пет процедурата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.