Последни новини
Home / Законът / Арест за кмета, зам.-кмета на „Младост“ и „посредника“ Дюлгеров, потвърди апелативният спецсъд (допълнена)

Арест за кмета, зам.-кмета на „Младост“ и „посредника“ Дюлгеров, потвърди апелативният спецсъд (допълнена)

Defakto.bg

Кметът на „Младост“ Десислава Иванчева, заместникът й Биляна Петрова и соченият за „посредник“ бивш кмет на общината Петко Дюлгеров остават в ареста.

Това постанови днес и апелативният специализиран наказателен съд. Миналия петък „задържане под стража“ за тримата определи Пламен Панайотов от първоинстанционния спецсъд.

Докладчик бе Веселина Вълева, председател на състава Даниела Росенова, третият член – Магдалена Лазарова. Тримата изцяло споделят мотивите на Панайотов, че са налице обосновано предположение обвиняемите да са извършили престъплението, както и че има опасност да се укрият.

Междувременно се чу и за четвърти задържан, който обаче бил освободен след 24 часа и може би нямал връзка с подкупа. Той протичал в СРС-тата, но  доказателства срещу него не били събрани.

Сега мерките за неотклонение няма да могат да се оспорват поне няколко месеца, освен ако не са настъпили нови обстоятелства.

Днешното, също протяжно и изнурително съдебно заседание, бе белязано както от нови томове доказателства, включително и от спецсредства, донесени от прокуратурата, така и от продължаващите разминавания в твърденията за това кое е безспорно установено  по делото и кое – не.

Както е известно, прокуратурата обвинява тримата за искан подкуп (от 500 000 евро) и получен такъв от 70 000 евро на 17 април, когато бе и гръмката показна акция по задържането в центъра на София. Като „изнудван“ е сочен осигурилият и предалият парите строителен предприемач Александър Ваклин, като посредник – Петко Дюлгеров.

Няколко неща правят впечатление днес. Така и не се чу ясно дали прословутият подкуп от 70 000 евро е бил маркиран като СРС, за да може „светенето“ да има стойност за правосъдието. Чу се само за „комплексна физикохимична дактилоскопна експертиза“. Както и че никоя от страните не коментира подробности по СРС-тата, защото това е наказуемо по закон.

Секретните материали са свързани със записвани разговори между тримата обвиняеми, както и между Дюлгеров и Александър Ваклин. Нов разпит на самия Ваклин и записи от камерите на две заведения на 17 април – едното, в което Ваклин дава парите на Дюлгеров („Мементо“) и второто, в което самият Дюлгеров ги предава на дамите от „Младост“ („Марая“) пък били сред новите доказателства. Впоследствие явно става ясно, че на записа от „Мементо“  се вижда само нещо, увито в бял лист хартия, на който впоследствие е правена експертиза. Показания на самия Дюлгеров вече сочат, че след срещата с двете дами в „Марая“ е сложил увития плик в служебната им кола.

„Видно е, че в „Мементо“ се предава исканата сума, онагледена като пакет със съответните размери и бял цвят на листа, в който са завити“, заявява прокуратурата. Този лист впоследствие е намерен и е приобщен при материалите по делото, добавя обвинението. Преразказва, по памет също, записи, в които тримата обсъждали: „Поставили сме го на колене (Ваклин – б.р.). А Иванчева казала: „Няма да пусна преписката, докато не плати“.

Прокурорите обвиняват кметицата още на базата на това, че преписката на Ваклин е намерена върху бюрото й. А след „разрешаването на проблема“ с парите има документирано нейно обаждане до секретарката Маргарита Стоянова да извади точно тази преписка и да започне работа по нея.

В същото време адвокатът на самия Дюлгеров Мариана Тодорова заявява, че в показанията му се споменава за едно лице, свързало Ваклин с Дюлгеров като посредник, което не е разпитано, макар че други 20 лица са разпитани.

Както и че се представят презаписи, за които няма протоколи нито за доброволно предаване, нито за изземване.

Въпросният човек, свързал Ваклин и Дюлгеров, се казва Георги Тошев, каза пред журналисти прокурор.

Адвокатът на Десислава Иванчева Марин Марковски насочи вниманието към Петко Дюлгеров, който имал нужда от пари заради заболяване на очите. „Този човек е с болно око, искал е да си спаси зренито. Взел е там едни 7000 лв.“, обяви Марковски, „спестявайки“ една нула.

Няма нито едно доказателство, че кметът на „Младост“ наистина е искала поскуп от предприемача Ваклин, настоя защитата. Освен обясненията на самия Ваклин и то за среща с Иванчева, на която не е ставало дума за пари, друго няма. Обясненията на Дюлгеров и на зам.-кмета Биляна Петрова го изключват, свидетели няма, камери няма, категоричен е Марковски. „Как се искат 500 000 евро през първи, втори, трети човек?!“, попита той. Разговор има, но никъде в него не се казва: „Той (Ваклин – б.р.) е паднал на колене, дай сега да му вземеме парите“, заяви още адвокатът.

Марковски подчерта и друго: от 10:30 ч. до 13 ч. на 17 април има незаконен арест, без заповед за него.

Няма нито едно доказателство, че зам.кметът Биляна Петрова е участвала в искане и вземане на подкуп, категорична бе нейният адвокат Ирен Савова. През цялото време тя е питала дали детето й гледа случващото се в момента, да гледало е и отказва всякакви социални контакти, подчерта Савова.

Защитникът на Петко Дюлгеров Мариана Тодорова заяви: „Изправени сме в извънредно положение“. От новите разпитани 10 свидетели единствено, според нея, е важен разпитът на свидетеля Ваклин. На 2 април с протокол той е предал сумата 70 000 евро, за да бъде описана. В същото време същият Ваклин твърди, че сумата на подкупа е конкретизирана на 12 април. Единствената цел на новия разпит е да изглади това противоречие (след „поправката“ датата на уточнения подкуп вече е 15 март!), подчертава адвокатката.

About De Fakto

Проверете също

Ивайла Бакалова към депутатите: Мартин Нотариуса съществуват заради болната ни съдебна система, не пропускайте кръга на Петьо Еврото, той е по-силен

Сменете си адвоката,  с Лулчева няма как да се получат нещата, препоръчва Нотариуса на Ивайла …

Защо АС – София потвърди отказа на СГС да пусне предсрочно на свобода един от убийците на студента Стоян Балтов

  Апелативен съд София потвърди отказа на СГС  за предсрочно освобождаване от затвора на  Александър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.