Последни новини
Home / Законът / ВСС информира две министерства за драмата с търговските досиета

ВСС информира две министерства за драмата с търговските досиета

Defakto.bg

Сключеният през 1999 г. договор между ВСС и “Информационно ослужване” АД не е прекратен и фирмата трябва да продължи да изпълнява задълженията си по него до разрешаване на спора между страните – това решение, взето от съдийската колегия, бе препотвърдено днес от пленума на ВСС. Пленумът обаче ще изпрати протокола с решението на министерствата на информационните технологии и на финансите, за да са наясно със ситуацията. Първото министерство е принципал на “Информационно обслужване”, а второто оперира с държавния бюджет.

Става дума за спрения от началото на годината достъп на окръжните съдилища до водените от фирмата електронни регистри с досиетата на фирми и юридически лица с нестопанска цел, както и други (общо са 6). Това съвпадна със задължителната пререгистрация на ЮЛНЦ от съдилищата в Агенцията по вписванията, за която се изисква издаването на удостоверение за актуално състояние. Без достъп до електронните регистри това отнема много време и човешки ресурс.

В същото време от “Информационно обслужване” изтъкват, че от 2012 г. насам само генерират разходи, без да получават нищо. Дотогава (преди преминаването на фирмите към Търговския регистър) им е бил заплащан процент от таксите, събиран от съдилищата за издаване на удостоверения за актуално състояние. Но те вече са безплатни. Предисторията бе напомнена от Даниела Марчева.

Вината не е наша, въпросът бе повдигнат след като съгласувателните процедури по бюджета бяха приключили, ние нямаме пари да удовлетворим претенциите на “Информационно обслужване”, категоричен бе Боян Магдалинчев.

“В момента се водят нелеки преговори. Факт е, че промяната в закона не е финансово обезпечена и затрудненията се стоварват върху съдилищата. Ние трябва да изразим становището си, че не е прекратен и не е изменен”, каза Лозан Панов.

От думи на Севдалин Мавров пък се разбра, че фирмата предложила два варианта за “разплащане”. Единият да се плащат по 19,20 лв. за всяко удостоверение (което правело около 800 000 лв. за две години), при положение че по ГПК за издаване на удостоверение се събира такса от 5 лв. Другият – фирмата да отдаде под наем на ВСС своя продукт, което съшо не било вариант. По този повод Мавров напомни, че в идентичната ситуация с пререгистрацията на търговските дружества в Търговския регистър средствата за покриване на разходите са били преведени от МФ в съдебния бюджет. “Нека се проведат преговорите, но и работата да продължи, за да могат да се издават удостоверения”, прикани Мавров.

About De Fakto

Проверете също

На празника: Служебно правителството най-рано във вторник. Съдебна реформа обединява политици от различни цветове

Президентът:  Зверствата на нацизма не бива да се забравят! Сегашната корупция ни излиза най-скъпо от …

Депутатите от ГЕРБ опитаха да саботират изслушването на свидетеля Светослав Илчовски пред комисията в НС (допълнена)

Мая Манолова изпраща информация и документите от изслушванията до български институции,  европейската прокуратура и  Комитета …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.