Последни новини
Home / Законът / ЕК осъди България в Люксембург заради липса на специална защитена зона „Рила“

ЕК осъди България в Люксембург заради липса на специална защитена зона „Рила“

Defakto.bg

България загуби дело срещу Европейската комисия в Съда на ЕС.  Днес Съдът на ЕС  в Люксембург осъди държавата задето не е  обявила  за специална защитена зона цялото орнитологично важно място, обхващащо Рила планина,  не е класифицирала най-подходящите по брой и площ територии за опазването на видове птици, конкретно определени съгласно директивата относно опазването на дивите птици, поради което не е изпълнила съответните си задължения по тази директива.  Ако държавата не се поправи пропуските Европейската  комисия ще заведе ново дело и ще иска налагане на глоби  за неизпълнение на съдебното решение  от деня на завеждане на  сегашното дело.

В кратко съобщение от Люксембург се казва, че  с днешното решение Съдът е осъдил  България да заплати съдебните разноски.

Планината Рила е важен регион на обитаване на птици и една от най-значимите територии в Европейския съюз за опазването на около 130 вида гнездящи птици. От европейско природозащитно значение са 41 вида, като един от тях е застрашен в световен мащаб,  се казва в съобщението на Съда.

През 2016 година Европейската комисия предяви  иск за осъждането на България, тъй като в специалната защитена зона „Рила“ не беше включено орнитологично важното място „Рила“ в неговата цялост, т.е. останали са незащитени територии, които по брой и площ са най-подходящи за конкретно посочени от Комисията видове птици в съответствие с Директива 2009/147 относно опазването на дивите птици.  Зоната трябваше да бъде включена в европейската екомрежа „Натура“ още през 2007 г. заради намиращите се там местообитания на защитени видове птици, речни риби и бозайници. Природозащитници, експерти от екоминистерството и кметове на общини обаче така и не стигнаха до консенсус за обхвата на защитената зона.

ЕК откри наказателна процедура срещу страната ни още през 2008 г. заради Рила-буфер и осем години по-късно обяви, че завежда дело.

През 2011 г. България допълни екомрежата „Натура“ със защитена зона „Рилски манастир“ за опазване на дивите птици и така осигури защита на 72% от т.нар. Орнитологично важно място „Рила“.

Еврокомисията обаче настоя за 100-процентова защита и през есента на 2014 г. предупреди страната, че ще излезе с негативно становище по случая.  През март 2016 година Националният съвет по биологично разнообразие – консултативен орган към министъра на околната среда,  разглежда предложения за обхвата на зоната и отново не е стигна до консенсус.

 

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.