Последни новини
Home / Законът / И пленумът на ВАС отхвърля евромониторинга върху административното правосъдие

И пленумът на ВАС отхвърля евромониторинга върху административното правосъдие

Defakto.bg

Георги Колев става шеф на отделение в съда

72 от присъствалите общо 81 съдии на пленума на Върховния административен съд  (ВАС) категорично се обявяват срещу евромониторинга на административното правосъдие. И настояват правителството да оттегли искането си за осигуряване на експерти от Програмата на ЕС за подкрепа на структурните реформи, които да подготвят функционален анализ на работата на ВАС и на 28-те административни съдилища в страната. Такова е било предложението и на председателя на ВАС Георги Чолаков.

Георги Чолаков

Това е едно от решенията на днешния Пленум на ВАС. Срещу евромониторинга се обявиха всички административни съдилища. Неофициалната информация е, че основен лайтмотив на противниците на европейската намеса е как след този функционален анализ ще се стигне до закриване на административни съдилища.

„72 съдии от гласувалите общо 81 души смятат, че структурна реформа в системата на административните съдилища не е необходима и би била изключително вредна за бързината, качеството и ефективността на българското административно правораздаване. Подобен изолиран анализ, който не обхваща цялата съдебна система, би бил непълен и неадекватен. Също така като цяло няма да доведе до желаните положителни резултати за съдебната система, и от друга страна ще бъде отделен значителен финансов и кадрови ресурс от Службата за подкрепа на структурните реформи, което ще затрудни одобряването на последващи искания за подкрепа в разработването и осъществяването на мерки за цялостната съдебна реформа.

Информационното табло на ЕС за поредна година нарежда българското административно правораздаване на челни позиции в ЕС по качество, бързина и ефикасност на административното правораздаване. Решението на Пленума на ВАС ще бъде внесено в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет с искане за оттегляне“, се казва в съобщение на ВАС за днешния Пленум.

Първият подобен евромониторинг у нас бе на прокуратурата. Част от препоръките на европейските прокурори бяха приети, друга (особено за създаване на фигурата на независим зам.-главен прокурор, който да разследва и обвинител №1) – не.

Георги Колев

Друга любопитна точка от Пленума бе изслушването на бившия председател на ВАС Георги Колев, предложен от новия председател Георги Чолаков за шеф на оглавяваното доскоро от самия него Второ отделение – сиреч за една ротация. Изслушването на Колев е протекло без обструкции, предстои издаването на заповед на Чолаков за назначаването му. Другите предложени шефове на отделения са Йовка Дражева и Милка Панчева.

И още от съобщението на ВАС:

„На днешния пленум окончателно бе взето становище по всички изменения на АПК, приети на първо четене от Парламента. Подкрепени бяха всички предложения на законодателя за промени на подсъдността на делата, които ще доведат до разтоварване на ВАС и по-равномерно натоварване на административните съдилища.

Пленумът на ВАС прие единодушно становището по конституционно дело №2/2018 г. на Конституционния съд, с което подкрепи искането на Пленума на ВКС за обявяване на противоконституционна разпоредбата на чл. 230 от ЗСВ, касаеща отстраняването на магистрати.“

About De Fakto

Проверете също

За обучение по специалността „Право“ ще се влиза само с оценка от матурите

За специалност „Право“ и през следващата академична година ще може да се кандидатства без приемни …

КС прие да разгледа делата за изтеклите мандати на Инспектората към ВСС и за нетрудови доходи по текст от НК

Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на Пленума на Върховния административен съд на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.