Последни новини
Home / Законът / Мнозинството във ВСС харесва правилата за отстраняване на магистрати (допълнена)

Мнозинството във ВСС харесва правилата за отстраняване на магистрати (допълнена)

Defakto.bg

С 12 срещу 11 гласа пленумът на ВСС гласува отрицателно становище по искането на Върховния касационен съд за противоконституционност на уредбата за отстраняване на магистрати. Мнозинството  съвета харесва последните поправки в съдебния закон.

По искането е образувано конституционно дело 2 от 2018 г., а ВКС оспори изцяло уредбата за отстраняването в чл. 230, ал.1-6 от Закона за съдебната власт. Поправените правила предвидиха, че както и досега магистратите, обвинени в умишлени престъпления във връзка със службата им, се отстраняват от длъжност от съответната колегия по искане на главния прокурор. Но и че главният прокурор може да поиска, а съответната колегия да отстрани и всеки магистрат, обвинен за престъпление от общ характер (без значение дали умишлено или не). Сроковете за отстраняване са регламентирани само за досъдебното производство – максимумът е до година и половина за най-тежките случаи.

ВКС атакува разпоредбите пред Конституционния съд като нарушаващи принципите на правовата държава, равенството пред закона, правото на труд и свободен избор на професия, забраната за ограничаване правата на обвиняемите над пределите на необходимото за правосъдието.

От името на правната комисия на ВСС председателят й Цветинка Пашкунова представи днес два варианта за становища – според възприета практика на съвета. Единият вариант бе в подкрепа на искането на ВКС, вторият – обратно, в защита на сегашната уредба, понеже функциите на магистрата поставяли по-високи изисквания към професионалните и нравствените му качества.

Лозан Панов, Цветинка Пашкунова и Атанаска Дишева категорично се обявиха за противоконституционността на текстовете за отстраняването. Никой не подкрепи публично другото становище.

При гласуването с 1 глас обаче надделяха харесващите закона. От заседанието отсъстваше само Сотир Цацаров.

Същото становище – няма противоречия с Конституцията – гласува ВСС и по друго конституционно дело. В него вече Върховният административен съд оспори друг текст на Закона за съдебната власт – чл. 193, ал.6, който позволява назначаване на овакантени места на кандидати, получили много добри на оценки във вече проведен конкурс, ако не са изтекли повече от 9 месеца от него.

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът Ковачева с инструкция как хората да си потърсят правата за липсата на ток и повреда на уреди

 Във връзка с многобройните запитвания на граждани от цялата страна, пострадали от липсата на ток …

Делото за касиране на изборите за кмет на София – отложено, следващият тур през януари догодина

Състав на АССГ отложи заседание по делото, заведено от кандидата за кмет на столицата  Ваня …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.