Последни новини
Home / Законът / Парламентът избра новата „Антикорупция“, без дебат (допълнена)

Парламентът избра новата „Антикорупция“, без дебат (допълнена)

Defakto.bg

Пламен Георгиев поиска Комисията му да задържа уличените лица, за да не идват хора от МВР

След няколко гръмки акции, новата антикорупционна комисия вече е и юридически факт. Без дебат, депутатите избраха и четиримата й членове, предложени от председателя Пламен Георгиев (единият е  негов заместник).

Зам.-председателят Антон Славчев

Така бившият шеф на дирекцията, борила се с корупцията в ДАНС, Антон Славчев става зам.-председател на новата комисия, чието пълно наименования е Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, а абревиатурата й нараства до КПКОНПИ.

Членове на КПКОНПИ стават юристът Антоанета Цонкова (досега кадър на КОНПИ), Пламен Йоцов (магистър по изчислителна техника от Военното училище в Шумен, бивш кадър на МВР и ДАНС) и Силвия Къдрева (магистър по философия от СУ, отговаряла за имуществените декларации на властта в Сметната палата).

„Предлагам кандидати – професионалисти. Знаете, законът предвижда 5 години. Тези кандидати имат по 18, 20, 22 години стаж, за да може наистина да се убедите, че това са едни професионалисти. По никакъв начин никой от тях не е обвързан партийно“, обяви Пламен Георгиев, цитиран от БНР.

А по време на изслушването им от ресорната парламентарна комисия и четиримата ясно показаха, че ще действат само в синхрон с председателя.

Пламен Георгиев поиска законодателни промени, които да разширят правомощията на неговата служба. Той настоя да имат право да задържат разследвани лица. Според него това няма да доведе до дублиране на функции с полицията, а би облекчило работата в случаи като този на арестувания кмет на „Младост“ Десислава Иванчева.

„Действително, аз мисля, че най-нормалното е всички служби, които са подобни на нашата, да имат право най-малкото да задържат лица. Ако ние имахме право да задържаме лица, нямаше нужда да идват хора от МВР, които да съдействат. Нямаше нужда да се прави такава огромна организация, с толкова много хора, които да участват в тази акция. Няма да дублираме никакви функции. Полицията, ГДБОП, ДАНС – всяка служба, която разследва престъпност, има право да задържа. Искаме да имаме възможност поне да задържаме“.

 

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.