Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата показва СРС на адвокатите по аферата „Младост“

Прокуратурата показва СРС на адвокатите по аферата „Младост“

Defakto.bg

Променената дата на искания подкуп ще бъде атакувана от защитата в съда, заяви адвокат Ирен Савова

Ирен Савова

Днес става ясно дали кметът на „Младост” Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившият кмет на общината Петко Дюлгеров ще останат за постоянно в  ареста по обвиненията за подкуп, отправени от спецпрокуратуратта.  Също така днес се очаква прокуратурата да предостави на защитата материалите от специалните разузнавателни средства, които са „заковали” обвиняемите, според изявленията на обвинението.  Тези материали не бяха показани от прокуратурата по  първото дело за налагане на постоянно задържане на тримата, нещо което не попречи на съда да ги остави в ареста.

Вчера адвокатите на кметицата на района Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и „Младост“ Петко Дюлгеров бяха повикани по спешност в Националното следствие,  за да се запознаят с  “ нови” обвинения на клиентите си.  Новото по случая са конкретизирани дати и места на срещите, на който според прокуратурата е било договаряно предаването на поискания от Иванчева с посредничеството на Дюлгеров подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин.

След като адвокатите  разкриха очевидното несъответствие на фактите, според които  бизнесменът Александър Ваклин е предал парите за  подкуп на 2 април, а рушветът е бил  поискан на 13 април, вчера прокуратурата  е променила първоначалната дата на поискването на 19 март.“

Десислава Иванчева и Биляна Петрова в стъклената клетка на спецсъда

Това е в нарушение на закона, каза пред De Fakto адвокат Ирен Савова, а защитата днес ще оспори „новите” обстоятелства пред съда.  Савова съобщи още, че клиентката й, Биляна Петрова не е в добро състояние. Тревожи се за дъщеря си, която на 17 години, след показния арест на майка си отказва да напуска дома си. Заплашшват я (Биляна Петрова, б.р.) със затвор от 10 до 30 години заради това, че е работела по 12 часа на ден и е изпълнявала съвестно  всичките си задачи, категорична бе Савова.

В редактираните материали прокуратурата е написала, че първоначално Иванчева чрез посредници е поискала сумата от 250 хил. евро, втори път тази сума се е увеличила на 500 хил. евро и накрая са дадени 70 хил. евро, част от които са намерени в колата, която тя е шофирала. „За мен това допълнение в обвиненията е крайно неуместно между двете мерки за неотклонение, защото ще поставят съда в много затруднено положение, при положение че първата инстанция я е задържала при едни обвинения, сега се появяват втори, апелативният съд какво ще преценява, по кое обвинение„, коментира и адвокат Марковски.

Защитниците изразиха недоволство, че  призоваването им е станало в нарушение на процедурата и отказаха да подпишат протоколите за предявяване на обвиненията.   Обвинението се базира и на ключовите обяснения на задържания Петко Дюлгеров, разказал пред следовател и служебен защитник как е вървяла комуникация около поискания подкуп от половин милион евро и предаването на белязаните 70 000 евро, от които е получил и своята 20-процентна комисионна. Дюлгеров не се е отказал от обясненията си, заяви адвокатът му Марияна Тодорова, след като прокуратурата й предяви  „прецизираното“ обвинение.

Пред разследващите Иванчева е разказала подробно как веществото, с което са били маркирани парите, е попаднало по ръцете й. Според защитата следи от маркиращото вещество има по ръба на дланта на едната й ръка, по един пръст на другата, както и по носа й. Самата Иванчева твърди, че следите са останали, след като е подписала протокола за оглед, тъй като парите са броени на място. Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев твърдеше, че  всички арестувани са светнали „като коледни елхи“.

 

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС върна частично случаят „Жоси“ за разглеждане от ВСС, ограничи „Йончева и „Баневи“ до избора на Гешев за гл. прокурор

  Частично Върховният административен съд върна за разглеждане на ВСС казуса „Жоси“и  отхвърли като неоснователни …

Организация на прокурорите изразява изненада и тревога от закриването на спецправосъдието у нас

В специална декларация, Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана корупция и престъпност, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.