Последни новини
Home / Законът / Главният прокурор и министрите на вътрешните работи и транспорта записаха кой какво прави при паралелни разследвания

Главният прокурор и министрите на вътрешните работи и транспорта записаха кой какво прави при паралелни разследвания

Defakto.bg
Цацаров, Радeв, Московски Колаж Informo.BG

Главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Валентин Радев и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски са подписали споразумение за взаимодействие при разследване на произшествия и инциденти във въздушния, водния и железопътния транспорт.  В  него са уредени реда за взаимодействие и сътрудничество между ПРБ, МВР и МТИТ при паралелно провеждане на разследване във връзка с безопасността и на досъдебно производство по случаи, свързани с произшествия и инциденти във въздушния, водния и железопътния транспорт.

Споразумението е сключено на основание чл. 12, параграф 3 от Регламент №996/2010г. на Европейския парламент и на Съвета относно предотвратяването на произшествия и инциденти в гражданското въздухоплаване, т. 14 от Преамбюла на Директива 2009/18/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 23 април 2009г. за определяне на основните принципи, които уреждат разследването на произшествията в областта на морския транспорт, чл. 20, параграф 1-3 от директива 2004/49/ЕО на Европейския парламент и на Съвета  от 29 април 2004 относно безопасността на железопътния транспорт в Общността и Директива 2001/14 ЕО относно разпределяне на капацитета на железопътната инфраструктура и събиране на такси за ползване на железопътната инфраструктура и за сертифициране за безопасност, съобщава държавното обвинение.

И още:

„Разследване във връзка с безопасността се извършва в случаи на реализиране на произшествия и инциденти и има за цел единствено установяване на причините, довели до настъпване на произшествието. Това разследване не включва изследване на въпроса за вината или отговорността, провежда се независимо и не засяга каквито и да били наказателни или административни производства. Разследването във връзка с безопасността се извършва от съответна комисия, назначена съобразно изискванията на ЗГВ, КТК и ЗЖТ по направленията транспорт, като до тяхното назначаване функциите им се изпълняват от специализираните звена на направленията транспорт на дирекция „Звено за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт“ в МТИТ.

Досъдебното производство за произшествия и инциденти в транспорта, при които е причинена смърт, телесни повреди или материални щети, както и в случаи на терористични актове или други актове на незаконна намеса в дейността на въздушния, водния или железопътния транспорт, съставляващи престъпления по НК, се провежда в съответствие на Наказателно процесуалния кодекс.

За постигането на ефикасно взаимодействие и сътрудничество е създадена организация за поддържане на постоянна връзка, като страните по споразумението са определили лица за контакт. Органите на МВР ще осъществяват охрана на мястото на произшествие, а ръководителят на разследването във връзка с безопасността може да поиска ограничаване на придвижването на транспортни средства и в района на произшествието.

В случаите на провеждане на наказателно производство, преди извършването на огледа, органите на досъдебното производство  и ръководителят на разследването за безопасност съгласуват границите на местопроизшествието и последователността на неотложните следствени действия с цел осигуряване на безопасно боравене и запазване на установените доказателства.

Страните по сключеното споразумение осигуряват безопасно боравене с всички доказателства и предприемат действия за запазването им.

Страните по споразумението са уредили надлежен ред за споделяне на информация, която е от взаимен интерес съобразно възложените им правомощия.

В споразумението са предвидени  съвместни обучителни и квалификационни мероприятия в областта на разследването на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт.

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 + four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.