Последни новини
Home / Законът / Експерти: Случаят “Иванчева” е показателен – Антикорупционната комисия няма работа по задържането

Експерти: Случаят “Иванчева” е показателен – Антикорупционната комисия няма работа по задържането

Defakto.bg

Не трябва да се разширяват правата на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) и тя да може да задържа заподозрени. Около това мнение се обединиха директорът на правната програма на Институт „Отворено общество“ Иванка Иванова и бившият директор на БОРКОР Румен Миланов в интервю за предаването „Неделя 150“.

Румен Миланов

Идеята беше подобни органи да имат активна координираща функция към всички структури, които имат отношение към корупцията и да изграждат хоризонтални връзки. Това, което считам, че е грешно е прехвърлянето на оперативно-издирвателната дейност от ДАНС в Комисията, тъй като този инструмент, особено в условията на ДАНС, в условията на МВР, има много по-голяма оперативна мощ, отколкото този, който ще е в Комисията. Мисля, че това е един недостатък“, посочи Миланов.

Според него е опасно да се разрешава на различни органи да имат право да задържат, защото, за да се извършва тази дейност е необходима легитимност на органа: „При задържането има определени процесуални действия, които трябва да се изпълнят. Тези хора с тези жилетчици – това е изключително опасно. Първо – от това може да се възползва престъпността. Този подход крие много опасности. Тези, които извършват задържането, трябва да имат легитимност. Трябва да се знае, че това е орган, който извършва това процесуално действие задържане. В противен случай всеки може да каже: „Стой, не мърдай!“. Подходът за задържането трябва много внимателно да бъде проучен и преценен“, каза Миланов.

Бившият директор на БОРКОР определи случая „Иванчева“ като фалстарт за новия антикорупционен орган: „Фалстартът идва когато не си много добре подготвен и искаш бързо да напреднеш. Този случай активира обществото мнение и то се раздвои, това създаде напрежение, което означава, че не би било редно това да става. В БОРКОР също много бързахме и по същество неговото конструиране изпревари нормативната уредба, която да урежда всички въпроси и оттук вече се появиха известни дисбаланси“.

Според Миланов е сбъркана конструкцията на новата комисия за борба с корупцията: „Големият проблем пред Комисията е организирането на превантивната дейност. Организирането на останалите структури, които да могат да противодействат на корупцията и да я информират, за да се създаде превенция“.

Иванка Иванова

Иванка Иванова подкрепи мнението на Румен Миланов и добави аргументи в защита на това да не се разширяват правомощията на новата антикорупционна комисия и тя да не може да задържа: „Функцията по задържане не е сама по себе си изолирана от полицейската дейност. Тя върви с функцията по разследването на престъпленията. Тя служи, за да гарантира, че ще има бързо и навременно разследване на определеното престъпление. Тя не може да бъде дадена отделно, без на комисията да ѝ бъде дадена функцията по разследване на престъпленията. На нея ѝ беше дадена функция по разкриване на установени закононарушения, но това е нещо различно. В България има немалко органи, които задържат. От една страна аз не виждам това профилиране на това възможността държавни органи да задържат да води до някакъв решителен напредък в борбата с корупцията. От друга страна това поставя тежък проблем, свързан със защитата на основните права на гражданите“.

Според нея ако се разреши на различни структури да задържат, е възможно да се нарушат международноправните стандарти за защита на правата: „Ако задържането си остане само полицейска работа, както и разследването на престъпления, ще продължим да можем да гарантираме в някаква разумна степен основните права на задържаните. Ако там влязат и инспектори и държавни служители, каквито са служителите на новата комисия, този процес става напълно неконтролируем и губим всякакви гаранции за спазването на международноправните стандарти за защита на правата“.

По думите ѝ стои и въпросът как ще се мери ефективността на новата антикорупционна комисия, при условие че няма изначална база, която да посочва какъв е мащабът ѝ в момента.

About De Fakto

Проверете също

Конституционният съд образува дело за “надглавния” прокурор, ВСС може да спре избора му

Конституционният съд образува дело по искането на президента срещу създаването на фигурата на специален прокурор, …

Ген. адвокат: Работодателят може да разрешава на служителите си да носят малки религиозни символи

В контекста на политиката на неутралитет генералният адвокат Rantos заявява в становище до Съда на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.