Последни новини
Home / Законът / Нови правила за ведомствените апартаменти на Темида: Учещите деца до 25 г. влизат в „семейството“

Нови правила за ведомствените апартаменти на Темида: Учещите деца до 25 г. влизат в „семейството“

Defakto.bg

ВСС получава още две жилища в София, в центъра и в „Дървеница“

Занапред магистрати, членове на ВСС и на Инспектората ще могат да претендират за по-големи жилищни нужди и, съответно, по-просторни ведомствени апартаменти и при пораснали, но учещи деца. Това предвиждат новите Правила за отдаване под наем на недвижими имоти – частна държавна собственост, предоставени в управление на Висшия съдебен съвет за жилищни нужди. С други думи, правилата за ведомствените жилища. Освен за кадровиците, комисиите за атестирането и конкурсите (КАК) на двете им колегии, те важат за всички магистрати в страната, както и за членовете на Инспектората. С уточнението, че ведомственият жилфонд се управлява от съвета, съответно, по неговите правила.

Другото изменение е, че договорите за ведомствен наем ще се сключват за 5, вместо досегашните 10 години. Без промяна е условието за членовете на ВСС, на Инспектората, на КАК, наемът да е за срока на мандата им.

Правилата бяха утвърдени от пленума на ВСС на последното му заседание на 26 април. В публикувания сега кратък протокол от заседанието става ясно, че кадровиците са направили една (същностна) корекция – тази, свързана с децата.

Тя гласи: „Деца по смисъла на Правилата, са лица, които не са навършили 25 години, учат, или са студенти редовна форма на обучение и живеят в едно домакинство с кандидата за настаняване в жилище“.

Уточнението е важно – и преди, и сега критериите за разпределение на ведомствените жилища са според живеещите: на сам (магистрат, кадровик, инспектор) или двучленно семейство се полага  двустайно жилище; на тричленно семейство – тристайно жилище; на семейство от 4 или повече членове – четиристайно жилище. И още – същите правила важат и при фактическо съжителство (без регистриран брак).

А темата „ведомствени апартаменти“ е актуална от години – по нея гърмяха не един и два скандала. Основателно, иде реч за люде от властта, с „бонуси“ на наематели.

Има корекциии и за цената

В досегашните правила се предвиждаше основна наемна цена за 1 кв м полезна площ е да е 1 лев. Сега е казано, че цената ще се определя на базата на Правилника за ЗДС, Наредба за устройство на отделните видове територии и устройствени зони, Закона за ДДС. Като експерти от дирекция „Упрвление на собствеността на съдебната власт“ към ВСС съставят за всички имоти на съдебната власт оценителен протокол за определяне на наемната цена.

Условия за получаване на ведоствено жилище са предишните: ако кандидатите, техните семейства, включително деца, съпрузи и лица във фактическо съжителство, не притежават в същото населено място собственост или право на ползване върху жилище, къща, вила, ателие, студио, офис, обитаемо таванско помщение, магазин или хотел. И още – ако не са ги прехвърляли в последните 5 години на други лица, освен на държавата или общините. Нямат право да кандидатстват и онези, които имат прекратени наемни правоотношения с общините или държавата по тяхна вина, или са били некоректни в предишни наемни правоотношения с държавата.

На същото, последно заседание на пленума на ВСС се разбра и че ведоствено-жилищният обем нараства в София. Към досегашните 6 ведомствени апартамента, всички негодни за обитаване без ремонт, се прибавят още два.

ВСС упълномощи представляващия Боян Магдалинчев да сключи договор с областния управител на София и за получаване на ведомствени жилища в ж.к. „Дървеница“ от  136,85 кв.м  и на бул. „Патриарх Евтимий“ № 45, ет. 4 с площ от 91,45 кв.м, заедно с таванско и избено помещение.

About De Fakto

Проверете също

ВАС върна частично случаят „Жоси“ за разглеждане от ВСС, ограничи „Йончева и „Баневи“ до избора на Гешев за гл. прокурор

  Частично Върховният административен съд върна за разглеждане на ВСС казуса „Жоси“и  отхвърли като неоснователни …

Организация на прокурорите изразява изненада и тревога от закриването на спецправосъдието у нас

В специална декларация, Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана корупция и престъпност, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.