Последни новини
Home / Законът / КОНПИ „изработи“ обезщетение от над 80 000 лева за държане на имоти под запор, сметката ще плащаме дружно

КОНПИ „изработи“ обезщетение от над 80 000 лева за държане на имоти под запор, сметката ще плащаме дружно

Defakto.bg

Съдът развенча мита за „обвързаната компетентност“ на комисията на Пламен Георгиев

След като Евросъдът в Страсбург осъди България да плати 109 730 евро обезщетение за гръмката акция „Октопод“, сега у нас един от задържаните тогава, от когото са свалени всички обвинения, е осъдил КОНПИ и прокуратурата за над 116 000 лева обезщетение по Закона за отговорността на държавата. Над 80 000 лева от тях е „изработила“ КОНПИ, 36 000 лева ще плати прокуратурата за неоснователно обвинение.

Основен момент в иска на Момчил Кръстев, неговата съпруга и сина му са наложените от доскорошната КОНПИ, сега новата антикорупционна комисия, запори и възбрани за над 250 000 лева. Обезпеченията са били факт 4 години, без в съда да бъде внесен иск за гражданска конфискация, но и без ограничителните мерки през това време да бъдат отменени, става ясно от публикация на news lex.

Нещо повече – съдия Невена Чеуз от СГС изцяло е отхвърлила твърденията на КОНПИ, че действала в условията на „обвързана“ компетентност – водила се от полученото уведомление от прокуратурата за повдигнато обвинение. Не е така – обвързаността се изчерпва с образуването на проверката, а после комисията е напълно самостоятелна в действията си, отсича съдията. А липсата на доказателства за незаконно придобито имущество, депозирането на иск за обезпечение, без да са налице достатъчно предпоставки, както и непредприемането на действия за отмяна на допуснатите обезпечения са основание за подаване на иск срещу нея, категоричен е съдът.

И преди, и сега, шеф на комисията е Пламен Георгиев. Журналисти вече спечелиха дела срещу отказите на КОНПИ да предостави информация за водените срещу нея дела по Закона за отговорността на държавата и присъдените по тях обезщетения. Но за безобразията на властта, уви, плащаме дружно.

Правилата на гражданската конфискация у нас и съответствието им с евростандартите станаха и обект на преюдициално запитване до Съда на ЕС в Люксембург.

Случаят на Момчил Кръстев

На 10 февруари 2010 г. той е един от зрелищно арестуваните от МВР, заедно с Алексей Петров, Антон Петров, Марчело Джотолов, братята Пламен и Йордан Стоянови, както и Николай Велков. Прокуратурата го обвинява, че от 1997 г. е участвал във въоръжена организирана престъпна група, образувана и ръководена от Алексей Петров

Впоследствие делото се раздели на три, до съд стигна само последното – за рекет и принуда, а Момчил Кръстев остава обвиняем по „Големия Октопод“ до началото на 2014 г., когато прокуратурата прекрати производството.

А по иск на КОНПИ още през април 2010 г. съдът е допуснал възбрана и запори на негово имущество за над 250 000 лева.

Обезпечението било отменено чак през август 2014 г., а исковете, за които било допуснато, не са били заведени от тогавашната КОНПИ.

В исковата си молба Кръстев пише, че общественият отзвук от задържането му и обвиненията за участие в „Октопод“ бил огромен и продължителен. Новината за арестите била разпространена дори с клипове в сайта на МВР, били правени коментари от премиера Бойко Борисов и тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, че това е най-големият удар срещу организираната престъпност след 1989 г. Всичко това се отразило изключително негативно върху психиката на Кръстев, преустановил участие в няколко дружества, затворил се в себе си, съпругата му се разболяла заради случилото се с него, а той нямал възможност да ѝ помогне финансово за лечението.

Кръстев, съпругата му и синът му твърдят, че са претърпели вреди от действията на КОНПИ по обезпечение на имущество, заради които не можели да водят нормален живот. Тези страдания Кръстев е оценил на 50 000 лева. Съпругата му и синът са предявили искове за по 20 000 лева.

Отделно твърдят, че са претърпели и имуществени вреди от над 30 000 лева от лихви по неплатени данъци заради невъзможност да се разпореждат с имуществото си, както и над 500 лева от платена наказателна лихва по кредит. Съпругата на Кръстев страдала и от това, че няма възможност да се лекува в чужбина, да ползва избрани хранителни добавки или да опита лечение с алтернативна медицина, а синът му завършвал училище и не можел да учи, където иска, защото семейството му не можело да го издържа.

Съдия Невена Чеуз от СГС намира за доказано, че Кръстев е търпял, както неимуществени, така и имуществени вреди от действията на прокуратурата, но приема за справедливо да уважи иска му до 30 000 лева за преживяния „душевен дискомфорт“. Относно имуществените вреди, съдът приема, че пропуснатите ползи са хипотетична вреда, защото не били представени доказателства, че със сигурност Кръстев е щял да получи определени доходи, ако не е било разследването срещу него. Затова съдът уважава единствено искането на 6000 лева, които е платил на адвокати.

Така акцията „Октопод“ само срещу Момчил Кръстев ще струва на КОНПИ , която вече е част от от антикорупционната комисия (т.е. на данъкоплатците), над 80 000 лева, а прокуратурата е осъдена да плати общо 36 000 лева, като решението на СГС не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

About De Fakto

Проверете също

Българските граждани без лична карта надхвърлиха 207 000 души, от тях 110 389 живеят в България, лишени от основни права

Въпреки многобройните сигнали и загубени съдебни дела, МВР продължава  да наблюдава безучастно разрастващия се брой …

Общият съд отмени решение на ЕК, с което са утвърдени румънски помощи в полза на Wizz Air на летище Тимишоара

     Общият съд отменя решението на Европейската комисия, с което се утвърждават румънските помощи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.