Последни новини
Home / Законът / Генералният директор на БНТ обжалва присъда за шофиране пиян

Генералният директор на БНТ обжалва присъда за шофиране пиян

Defakto.bg

Ако наказанието влезе в сила, Константин Каменаров трябва да напусне поста

Генералният директор на БНТ Константин Каменаров обжалва присъда за шофиране след употреба на алкохол, делото е насрочено за 11 май в Софийския градски съд. Това става ясно от програмата на СГС.

Миналата година столичният районен съд е признал Каменаров за виновен по чл. 343б, ал.1 от НК – че е шофирал с 1,6 промила алкохол в кръвта, установено с кръвна проба. И е постановил условна присъда от 1 година и 3 месеца затвор, 600 лева глоба и отнемане на шофьорската книжка за година и половина. Това решение сега е оспорено пред втората инстанция СГС.

Проблемът е, че според Закона за радиото и телевизията членове на управата на БНТ и БНР (каквито са и генералните директори) не могат да са лица, осъдени на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер (чл. 59, ал.1, т.1 от Закона за радиото и телевизията). Така, ако присъдата на Константин Каменаров бъде потвърдена и влезе в сила, той ще изпадне в несъвместимост и трябва да напусне поста. Дали наказанието е условно или ефективно в случая е без значение.

В мотивите на районния съд се казва, че по време на делото Каменаров е дал подробни обяснения, напомня сайтът на „Сега“. Шефът на БНТ разказал, че във въпросната вечер – 23 юни 2016 г., се прибрал в дома си около 23 ч, като за да се отпусне изпил едно питие – уиски. Посочва, че с цел стимулиране на метаболизма и загуба на телесно тегло приемал разтвор от билка „златен корен“, която разтварял в чист етилов алкохол /медицински спирт/ и в тази вечер изпил двойна доза от разтвора. Затова и алкохолната проба е била такава. Посочва, че след 02.00 ч получил обаждане от съпругата си, която по това време била поканена на парти и му заявила, че не се чувства добре, като го помолила да я прибере от тържеството. Той бил спрян за проверка, след като взел съпругата си. Каменаров пледира, че е невинен и иска да бъде оправдан.

About De Fakto

Проверете също

ВАС върна частично случаят „Жоси“ за разглеждане от ВСС, ограничи „Йончева и „Баневи“ до избора на Гешев за гл. прокурор

  Частично Върховният административен съд върна за разглеждане на ВСС казуса „Жоси“и  отхвърли като неоснователни …

Организация на прокурорите изразява изненада и тревога от закриването на спецправосъдието у нас

В специална декларация, Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана корупция и престъпност, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.