Последни новини
Home / Законът / Данаил Кирилов предлага ултиматум: Или европроверка и на ВКС, и на ВАС, или на никого! (Допълнена)

Данаил Кирилов предлага ултиматум: Или европроверка и на ВКС, и на ВАС, или на никого! (Допълнена)

Defakto.bg

Любопитен дебат в правната комисия за функционалния анализ на административното правосъдие

Кабинетът може и да оттегли искането си за функционален анализ на административното правосъдие, който да се извърши от Службата за структурни реформи на ЕК. Това стана ясно днес от отговори на правосъдния министър Цецка Цачева на заседание на правната комисия.

А председателят на комисията Данаил Кирилов дори предложи парламентарно изслушване по въпроса с даване на указания каква да е позицията на България за въпросния функционален анализ пред Брюксел. И даде да се разбере: ако няма да се прави функционален анализ на наказателното правосъдие, да няма и анализ на административното. А иначе казано – ако няма да се проверява Върховният касационен съд, никаква проверка и на Върховния административен съд!

Макар че евроодитът бе поискан от българското правителство, в случая няма противопоставяне между парламентарното мнозинство и кабинет. Обратното – и правосъдният министър Цецка Цачева показа учудване защо от Еврокомисията приели да се проверява административното правосъдие, но не и наказателното. А правителството поискало одит и на двете, както и на Инспектората към ВСС.

Службата за структурни реформи вече направи анализ на работата на българската прокуратура, като част от препоръките на проверяващите бяха взети предвид, други – не (като тази независим зам.-главен прокурор да може да разследва обвинител №1). Неглижирането им бе обяснено с неясноти и неизпълнимост.

Що се отнася до евромониторинга на административното правосъдие и на ВАС, бившият председател на ВАС Геоги Колев от миналата година се противопоставяше на тези искания. Срещу това сега се обявиха ред административни съдилища, както и пленумът на ВАС вече при новия председател Георги Чолаков.

На директно питане дали правителството ще оттегли искането си за анализ на административното правосъдие при това положение, Цецка Цачева отговори: предстои по въпроса да се произнесе пленумът на Висшия съдебен съвет, ще се съобразя с тяхното решение.

Кирилов пък предложи парламентарно рамо за „партньорското съдействие във връзка с функционалните анализи“.  „Българският парламент трябва да е гарант за равнопоставеността и на различните правораздавателни сектори. А и препоръките на ЕК са за наказателното съдопроизводство и борбата с корупцията!“, обяви той.

Малко предистория

Комисията на Калин Калпакчиев в предния ВСС бе поискала европроверката на административното правосъдие

В края на мандата си предишният Висш съдебен съвет зае коренно противоположни позиции за европроверката на административното правосъдие. Първо, по предложение на съдийската комисия по натовареността и съдебната карта, оглавявана от Калин Калпакчиев, ВСС гласува предложение до кабинета да поиска такъв функционален анализ от службата на ЕК. После, след категорично противопоставяне от Георги Колев, решението бе прегласувано и кадровиците не подкрепиха това искане.

Впоследствие обаче се намеси главният прокурор Сотир Цацаров. Именно той предложи от Службата за структурни реформи на ЕК да се поискат три функционални анализа – на наказателното правораздаване (включително и ВКС), на Инспектората и на административното правосъдие. Именно това предложение е било възприето от кабинета (виж обясненията на Цачева по-долу). По неофициална информация от Еврокомисията обаче са отклонили исканата проверка на наказателните съдилища заради неясни формулировки и цели.

Дебатът днес

Въпросът днес бе повдигнат от Пенчо Милков (БСП). „Какво е вашето становище и предвид получения отпор – дали наистина в настоящия момент е необходим функционален анализ точно на ВАС и на административните съдилища в България?“, попита той министър Цецка Цачева по време на редовния блицконтрол в правната комисия.

Намеси се председателят Данаил Кирилов (ГЕРБ). „И нас ни занимават с този проблем. Защо, след като са били обсъждани двете върховни съдилища – ВКС и ВАС, на преглед ще подлежи само Върховният административен съд? При положение, че и двете върховни съдилища имат извършен собствен функционален анализ последната година“, присъедини се Кирилов.

Министър Цецка Цачева

Отговорът на Цецка Цачева: „Службата на европейската комисия по структурни реформи е сравнително нов орган. По нейна линия през 2016 г. бе извършен независимият анализ за функционирането и организацията на българската прокуратура. В него се прави препратка за нуждата от анализ и на наказателното правораздаване, което не включва само ВКС. Отделно в доклада от януари 2017 г. на ЕК има препоръка да се направи анализ и на Инспектората към ВСС. Изхождайки от тези два основни документа, както и от възможността България да използва ресурсите за финансиране на тази служба ресорният вицепремиер Екатерина Захариева съвместно с мен отправихме искане за техническа помощ в три направления: Инспекторатът, наказателното правораздаване на три инстанции и административното правосъдие. През март тази година стана ясно, че от страна на Службата са одобрени исканията за Инспектората и административното правораздаване. Тъй като нямаше отговор защо не присъства наказателното правораздаване там, с випецпремиера Захариева отново отправихме писмо до Службата, като изразихме позицията на правителството, че за нас е важно да има симетричност по отношение на наказателното и административното производство и настояваме на проверки и на двете. Неформалният отговор бе, че е много скъпо и много средства трябват за анализ на наказателното производство, официален отговор няма„.

„При това положение правитгелството ще оттегли ли искането си за административното правосъдие?“ – настоя Пенчо Милков.

„Въпросът е обсъден от съдийската колегия на ВСС, предстои произнасяне и на пленума на съдебния съвет. Ще се съобразя с това решение“, отговори Цецка Цачева. (Съдийската колегия на ВСС няма произнасяне по въпроса – б.р.)

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов

Данаил Кирилов заключи: „Да искаме или одобрение на пакета административно плюс наказателно правосъдие, или да оттеглим искането за функционален външен анализ на административните съдилища. Българският парламент трябва да е гарант за равнопоставеността на различните правораздавателни сектори. А и препоръките на ЕК са за наказателното съдопроизводство и борбата с корупцията„.

След тези декларирани позиции, дали ще има евроанализ на административното правосъдие? Въпросът изглежда риторичен.

На снимката горе: правната комисия на парламента

About De Fakto

Проверете също

Петима съдии искат подкрепа от ВСС за нов модел на съдопроизводството за нуждите на хората в риск

Призив за постигане на качествено нов вид интеграция на социалните услуги в съдопроизводството и на …

Окончателно: Апелативният съд на Белград отказа да екстрадира Цветан Василев по делото „КТБ“

Бившият български банкер и мажоритарен собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев няма да бъде предаден …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.