Последни новини
Home / Законът / Борисов: Срам ме е, че не можа да мине Истанбулската конвенция

Борисов: Срам ме е, че не можа да мине Истанбулската конвенция

Defakto.bg

Срам ме е, че не можахме да представим Истанбулската конвенция, така че да убедим обществото, че трябваше да я приемем, както повечето страни в Европа”. Това заяви  премиерът Бойко Борисов тази сутрин пред Нова тв. Той ознаменува една година на коалиционния си кабинет с  интервю.
Според Борисов ситуацията с Истанбулската конвенция е била подценена и тя е трябвало да бъде представена по друг начин на обществото, както и да мине през Председателски съвет.  Документът е приет от по-голяма част от Европа и Борисов призна, че по никакъв начин не е очаквал такава реакция при положение, че в България насилието над жените е страхотен бич. Борисов смята, че ситуацията тогава е използвана политически.  Обясни, че оттеглянето на ГЕРБ от ратификацията на  Истанбулската конвенция е защото той  никога не е бил инат и затова не тръгнал да се бори с общественото недоволство.
Като  грешка Борисов посочи недобрата реакция на ГЕРБ при избухването на скандала с продажбата на ЧЕЗ.  Тогава  той и министрите му били неподготвени, каза той.  Борисов направи аналогия със февруарските събития от 2013 година, когато падна първия му кабинет или, както премиерът се изрази: „ме събориха“.  Според него протестите  (срещу високите сметки на тока) са били дирижирани от ДПС и БСП. Той допълни, че много внимателно, но мълчаливо се наблюдава развитието на сделката с ЧЕЗ. Мълчанието той обясни с това, че всеки един коментар може да бъде атакуван със стотици милиони искове от страна на адвокатите на големите компании.

Корупцията е бич, който всеки ден, на всички нива трябва да се смазва”, каза премиерът  и призова обществото да даде шанс на новата комисия за борба с корупцията.
Той коментира и зрелищния арест на кметицата на „Младост” Десислава Иванчева. „Надявам се това да им е обица на ухото. Аз лично не обичам да има толкова голяма показност”, заяви Борисов. Показа (очаквано) вяра в прокуратурата и антикорупционната комисия.

На въпрос има ли конфликт между правителството и президента отговори: „Престрелките са от него към нас и към този момент това носи само вреда. Дядо ми казваше, че винаги е по-добре два коня да теглят каруцата, отколкото един”.  За да има разбирателство, разпоредил „министрите всеки ден да искат срещи с президента”. „Те приемат обществените поръчки и носят отговорност за провеждането им. И аз имам мои мисли в тази посока, но не бих ги казал, не бих се превърнал в президента”.

Борисов упрекна Радев  за  позиция му по време на президентската изборна кампания, че българската авиация е приземена. ( Всъщност  за първи път  като  шеф на Военновъздушните сили  ген.-майор Румен Радев заяви това през 2015 г. по разследването на делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев за ремонта на МИГ-овете)

„Как ще е приземена, след като ще участва във военния парад на 6 май? В момента авиацията ни разполага с три самолета „Спартан“, три хеликоптера „Пантер“ и 12 хеликоптера „Кугър“, добави Борисов.

Той допълни, че всички тези летателни машини са транспортни и се е наложило на неговото правителство да ги оборудва с „пушки, пистолети и картечници“. Само 4 от хеликоптерите „Кугър“ летели, докато другите били неизползваеми, а „Пантер“ били толкова скъпи, че дори и френската армия се е отказала от тях.

Проблемът със свободата на словото бил на собствениците на медиите. Ние на тях не им се месим, заяви Бойко Борисов, запитан как ще коментира доклада на „Репортери без граници“, който поставя България на 111-о място по свобода на словото в света. Борисов заяви, че никой не се меси в държавните медии, там няма кой да се оплаче от натиск. Не каза нито дума за дискретното финансиране от държавата на „важни“медии,  което бе обект на критика в ЕП за целия ЕС, не беше и попитан за критериите по които мълчаливо се осигурява медиен комфорт и  предпочете по лесния начин да сведе въпроса до:   „Какво да направим ние, за да спрат Прокопиев и Пеевски да воюват?”

Борисов се гордее с намаления външен дълг с 2,3 млрд. лева.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Съветът по съдебна реформа с мерки срещу дублирането на престъпления и административни нарушения

Дублирането на състави на престъпления и административни нарушения в действащото законодателство бе акцент на заседанието …

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.