Последни новини
Home / Законът / Наши прокурори с международно признание за професионализъм в европейска операция срещу трафика на мигранти

Наши прокурори с международно признание за професионализъм в европейска операция срещу трафика на мигранти

Defakto.bg

 

Силвия Соколова

Международно признание за висок професионализъм е  получила прокурор Силвия Соколова от Специализирана прокуратура  заради  приноса й  в неутрализирането на международна мрежа за трафик на мигранти. Това се е случило при най-мащабната операция на полицейски и съдебни служби в Европа през 2017 г., под названието „Халифакс“, съобщава държавното обвинение.

Признанието е дошло  от главния прокурор на Кралство Белгия Фредерик Ван Льов.  В писмо до  Сотир Цацаров той благодари за отличната работа на прокурор Соколова, както и на колегите й Венцислав Андреев от Върховна касационна прокуратура и Никола Павлов от ГДБОП, в рамките на европейския съвместен екип за разследване на престъпната мрежа.

По време на съвместната операция „Халифакс“ на 26 октомври 2017 г. в различни европейски държави по едно и също време бяха задържани 42-ма участници в престъпната мрежа (7 в България, 13 в Белгия и 22-ма във Великобритания), над 50 микробуса, оборудвани с тайници за превоз на хора (по 7-9 души в автомобил), над 500 нелегални мигранти, основно от Афганистан и Пакистан. Това бе резултатът от работата на сформирания през март 2017 г. съвместен екип за разследване от Белгия, България, Великобритания, Франция и Холандия, чиято работа бе подкрепена от Евроджъст и Европол, както и от германските полицейски и съдебни служби.

Разследването срещу престъпната мрежа започва в края на 2016 г. във Великобритания и Холандия и обхваща повечето европейски държави. У нас Специализираната прокуратура се е включила в разследването в началото на март 2017 г., като  българското участие се приема за съществено.

Почти всички шофьори на лекотоварни автомобили са българи и румънци. На българска територия се оказаха монтирани и тайниците в микробусите – предимно от марката „Ивеко“, с български, румънски и британски регистрационни номера. В България пребивава за дълги периоди от време и един от ръководителите на международната мрежа – афганистанецът Джабаркал Дауд (Jabarkhall Dawood), който е с местоживеене и във Великобритания.  Другият ръководител, също афганистанец – Улла Хан Аман (Ullah Han Aman), който живеел в Гърция и Белгия.

Използвайки влиянието си в  афганистанската и пакистанската общност във Великобритания, както и контактите си в Турция, Jabarkhall Dawood и лицата от най-близкото му обкръжение (предимно роднини) организирали нелегалното превеждане на афганистанци и пакистанци от Турция през редица европейски страни до Великобритания. За целта били изградени престъпни структури в България, Сърбия, Унгария, Белгия, Франция, Великобритания и др. държави.

Задържаните в България участници в престъпната мрежа са екстрадирани в Белгия, където срещу тях и задържаните в други държави предстои съдебен процес.

Със заповед на главния прокурор Сотир Цацаров прокурорите Силвия Соколова и Венцислав Андреев са наградени с Грамота и служебна благодарност за отличната си работа в съвместния екип за разследване.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Щатът Ню Йорк прие по-строги ограничения за носенето на огнестрелно оръжие

Сенатът на щата Ню Йорк одобри закон,  кйто забранява да се носят скрити оръжия на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.