Последни новини
Home / Законът / Наши прокурори с международно признание за професионализъм в европейска операция срещу трафика на мигранти

Наши прокурори с международно признание за професионализъм в европейска операция срещу трафика на мигранти

Defakto.bg

 

Силвия Соколова

Международно признание за висок професионализъм е  получила прокурор Силвия Соколова от Специализирана прокуратура  заради  приноса й  в неутрализирането на международна мрежа за трафик на мигранти. Това се е случило при най-мащабната операция на полицейски и съдебни служби в Европа през 2017 г., под названието „Халифакс“, съобщава държавното обвинение.

Признанието е дошло  от главния прокурор на Кралство Белгия Фредерик Ван Льов.  В писмо до  Сотир Цацаров той благодари за отличната работа на прокурор Соколова, както и на колегите й Венцислав Андреев от Върховна касационна прокуратура и Никола Павлов от ГДБОП, в рамките на европейския съвместен екип за разследване на престъпната мрежа.

По време на съвместната операция „Халифакс“ на 26 октомври 2017 г. в различни европейски държави по едно и също време бяха задържани 42-ма участници в престъпната мрежа (7 в България, 13 в Белгия и 22-ма във Великобритания), над 50 микробуса, оборудвани с тайници за превоз на хора (по 7-9 души в автомобил), над 500 нелегални мигранти, основно от Афганистан и Пакистан. Това бе резултатът от работата на сформирания през март 2017 г. съвместен екип за разследване от Белгия, България, Великобритания, Франция и Холандия, чиято работа бе подкрепена от Евроджъст и Европол, както и от германските полицейски и съдебни служби.

Разследването срещу престъпната мрежа започва в края на 2016 г. във Великобритания и Холандия и обхваща повечето европейски държави. У нас Специализираната прокуратура се е включила в разследването в началото на март 2017 г., като  българското участие се приема за съществено.

Почти всички шофьори на лекотоварни автомобили са българи и румънци. На българска територия се оказаха монтирани и тайниците в микробусите – предимно от марката „Ивеко“, с български, румънски и британски регистрационни номера. В България пребивава за дълги периоди от време и един от ръководителите на международната мрежа – афганистанецът Джабаркал Дауд (Jabarkhall Dawood), който е с местоживеене и във Великобритания.  Другият ръководител, също афганистанец – Улла Хан Аман (Ullah Han Aman), който живеел в Гърция и Белгия.

Използвайки влиянието си в  афганистанската и пакистанската общност във Великобритания, както и контактите си в Турция, Jabarkhall Dawood и лицата от най-близкото му обкръжение (предимно роднини) организирали нелегалното превеждане на афганистанци и пакистанци от Турция през редица европейски страни до Великобритания. За целта били изградени престъпни структури в България, Сърбия, Унгария, Белгия, Франция, Великобритания и др. държави.

Задържаните в България участници в престъпната мрежа са екстрадирани в Белгия, където срещу тях и задържаните в други държави предстои съдебен процес.

Със заповед на главния прокурор Сотир Цацаров прокурорите Силвия Соколова и Венцислав Андреев са наградени с Грамота и служебна благодарност за отличната си работа в съвместния екип за разследване.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Лаура Кьовеши назначи още четирима делегирани прокурори от България

Колегията на  Европейския главен прокурор Лауар Кьовеши съобщи, че са назначени още четирима делегирани прокурори …

Министърът Янаки Стоилов се срещна с генералния секретар на СЕ на Европа Мария Пейчинович-Бурич

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с генералния секретар на Съвета на Европа Мария …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.