Последни новини
Home / Законът / Отчет за административното правосъдие 2017-а: Над половината от делата – в София, Пловдив, Варна и Бургас

Отчет за административното правосъдие 2017-а: Над половината от делата – в София, Пловдив, Варна и Бургас

Defakto.bg

Запазва се челната позиция в Европа по качество и бързина

„Административното правораздаване в България е на второ място по натовареност сред всички съдилища.  Въпреки увеличаването на обема дела и неравномерната натовареност,българското административно правораздаване запазва за поредна година челната си позиция в Европа по качество, бързина и ефикасност, сочат последните данни на информационното табло на ЕС“ , съобщават от Върховния административен съд.

Георги Чолаков

Данните са от годишния доклад за работата на 28-те административни съдилища в страната и на ВАС за 2017 г. Председателят на ВАС Георги Чолаков го внася във ВСС, откъдето пък го изпращат в парламента.

И още – продължава тенденцията за неравномерна натовареност на административните съдилища. Повече от половината административни дела, близо 57 %, са били разгледани в четири от административните съдилища – София-град, Пловдив, Варна и Бургас.

Промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) опитват да решат проблема, например чрез разпръскване на данъчните дела по всички административни съдилища. Отчетът идва и в момент, в който се решава дали наистина да се прави евроанализ на административното правосъдие, както бе поискал кабинетът, или тази заявка да бъде оттеглена. Много от съдилищата, както и пленумът на ВАС се обявиха категорично против този функционален анализ, а шефът на правната парламентарна комисия Данаил Кирилов и правосъдният министър Цецка Цачева показаха готовност да се вслушат в мнението им.

Какво се казва още в годишния доклад?

Общо 60 432 дела са били свършени във ВАС и в 28-те административни съдилища в страната през м.г.

От тях 44 620 дела са били свършени в 28-те административни съдилища в България /9913  са били прекратени/. За периода са били отчетени над 46 000 новообразувани административни дела в 28-те административни съдилища. Близо 57%от делата са били разгледани от съдиите в четири административни съдилища – София-град, Пловдив, Варна и Бургас.

Във Върховния административен съд делата за разглеждане са били общо 22 010, като 15 038 от тях са били административните дела, образувани през м.г., което е с над 6% повече спрямо предходната 2016 г. За същия период са били свършени 15 812 административни дела, като в  края на 2017 г. са останали по-малък брой висящи дела за разглеждане спрямо края на 2016 г., показва статистиката“.

От Върховния административен съд напомнят и:

„Пленумът на ВАС и общите събрания на 28-те административни съдилища единодушно се обявиха срещу решението на МС за възлагане на външни експерти да изготвят функционален анализ на системата на административното правораздаване у нас. Мотивите са, че структурна реформа в системата на административните съдилища не е необходима, а чрез законодателни промени може да бъде преодолян проблемът с високата натовареност на ВАС и неравномерната натовареност на 28-те административни съдилища. В тази връзка са решението на Конституционния съд и предстоящите промени на второ четене на АПК.

През тази седмица ръководството на ВАС проведе поредица от срещи с парламентарно представени партии, за да се обсъдят необходимите законодателни промени“.

На 8 май по предложение на Георги Чолаков проблемът с функционалния анализ ще бъде обсъдени от съдийската колегия на ВСС.

About De Fakto

Проверете също

Съдът в Страсбург отново осъди България за неефективно разследване на сексуално насилие над дете

  Въпреки че извършителите са посочени от пострадалото дете, прокурорът решава да спре досъдебното производство, …

Йорданова обсъди наредбата за висшето образование по право с деканите на всички юридически факултети

   Министърът на правосъдието Надежда Йорданова и нейният заместник Борислав Ганчев обсъдиха във вторник наредбата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.