Последни новини
Home / Законът / Шефът на военно-апелативната прокуратура стана генерал

Шефът на военно-апелативната прокуратура стана генерал

Defakto.bg

Шефът на военно-апелативната прокуратура Веселин Стоев вече е бригаден генерал. Доскоро той бе полковник.

Днес в „Държавен вестник“ бяха обнародвани два указа на президента. С единия – номер 112, държавният глава утвърждава длъжността „военно-апелативен прокурор“ за изискваща висше офицерско звание „бригаден генерал“, като изпълнението му е възложено на главния прокурор. С другия указ – номер 113, президентът удостоява със званието полковник Веселин Стоев.

И двата указа са издадени на 23 април.

Те са в изпълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили, предвиждащ президентът да утвърждава длъжностите, за които се изисква висше военно звание, по предложение на Министерския съвет. Нормата се отнася и до системата на военното правосъдие. У нас в момента има по три военни прокуратури и съдилища – в София, Пловдив, Сливен, както и един военно-апелативен съд и една военно-апелативна прокуратура.

Председателят на военно-апелативния съд Димитър Фикиин засега е полковник. Апелативните шефове във военното правораздаване обаче обичайно стават генерали.

А за магистратите под пагон, които се подчиняват на общите за всички правила в Закона за съдебната власт, си има отделни разпоредби и във военния закон за изпълнение на военната служба. Приемането и освобождаването от нея става със заповед на административния ръководител след решение на ВСС за назначаването и освобождаването на юристите като съдии, прокурори, следователи. Прекият ръководител в съда или прокуратурата също присвоява военно звание, повишава в по-горно звание или понижава в по-долно. За самите ръководители това се прави от шефовете на по-горните съдилища и прокуратури.

Назначаването и освобождаването от длъжност и от военна служба на висшия команден състав във военното правораздаване, както и удостояването им с висши военни звания, повишаването и понижаването им във военно звание се извършват с указ на президента на републиката по предложение на Министерския съвет. Указът се приподписва от министър-председателя.
Магистратите под пагон получават заплати като на „цивилните“ им колеги, но им се полага и „материално осигуряване и обезщетения“ и по Закона за отбраната.

About De Fakto

Проверете също

Съкращават щатове на спецпрокуратурата и ги разкриват в Националното следствие, ВАП и АП – София 

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Правителство одобри законопроект за финансова и битова независимост на прокурорите на Кьовеши

С промени в Закона за съдебната власт, приети от правителството, ще се гарантира независимост и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.