Последни новини
Home / Законът / На среща с президента, майки от Русе искат ново отношение към самотните родители и децата с увреждания

На среща с президента, майки от Русе искат ново отношение към самотните родители и децата с увреждания

Defakto.bg

Румен Радев: Силно се надявам правителството да ги чуе

На среща с президента Румен Радев, майки от Русе са призовали  за коренна промяна в отношението на държавата към самотните родители и децата с увреждания.  Те са разказали,че от от години  призовават институции за солидарност, съпричастност и нов подход към децата и хората с увреждания, но без резултат. Русенските майки са заявили още, че  им е изключително трудно да запазят работата си, тъй като децата им се нуждаят от постоянни грижи. Обикновено, когато в едно семейство има човек с трайни увреждания, това води до край на професионалната кариера на родителите и социалната изолация, а финансовите затруднения се увеличават, когато детето с увреждания стане на 18 години, а отпусканата пенсия е в размер на 145 лева.

Цивилизоваността на едно общество се оценява по солидарността и подкрепата за хората в нужда и лицата с увреждания, казва президентът Радев.  Той е поел  грижата да следи напредъка в социалната политика на страната ни, съобщи пресслужбата на президентството.

“Преди тридесет години русенските майки протестираха срещу една екологична катастрофа и това даде началото на промените. Днес други русенски майки протестират срещу една социална катастрофа и аз силно се надявам правителството да ги чуе”, е реакцията на президента пред журналисти.

 За какво още настояват родителите:

България да спазва Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, като създава условия за тяхната обществена интеграция

Да бъде създаден електронен регистър на децата с увреждания и да се преразгледа предложената от Министерството на здравеопазването реформа в системата на ТЕЛК, която предполага отнемане на правото на пенсия, при получаване на доходи от трудова дейност от хората с увреждания.

Близките настояват  хората с увреждания и техните представители да бъдат приобщени в процеса на взимане на решения в тази сфера.

Те са подкрепили идеята за промяна в Закона за отпускане на персонални пенсии за деца с един родител.

Законопроект

В петък Омбудсманът Мая Манолова внесе  в Народното събрание законопроект за промени в режима на  наследствената и персоналната пенсия на деца, останали без един или двамата си родители. Намерението й бе подкрепено от  Златина Хаджипанайотова, майката на три деца, останали без баща си.

Предлага се да отпадне  сегашното изискването за осигурителен стаж при починал до 25-годишна възраст родител,  за да възникне право на наследствена пенсия на детето, както и да бъде намален  3-годишния осигурителен стаж на починал родител до 30 г. на 1 година, а за родители над 30 г. – от 5 на 3 години.

Манолова предлага също да отпадне  подоходния критерий за получаване на персонална пенсия.   Това ще даде възможност в случаите, в които едно дете не може да получи наследствена пенсия, да има правото да кандидатства за персонална без изискване за доход.  Омбудсманът предвижда и алтернативната възможност персоналните пенсии да се превърнат в социални месечни помощи, които да се получават по реда на Закона за социалните помощи за деца.

 

About De Fakto

Проверете също

Към 15, 00 ч.: Повторния изборен вот на двама кандидати за ВСС приключи с 580 гласували от 2202 – та съдии (обновена)

В 18.00 часа председателят на Избирателната комисия Весела Павлова – съдия във Върховния административен съд, …

Към 18 ч.: Съдиите на нов избор в неделя. От 2202 -ма с право на глас, участие във вота за 2-ма членове на ВСС са взели 669 (обновена)

  Избирателната комисия за вота на нови членове на Съдийската колегия на ВСС  насрочи нов …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.