Последни новини
Home / Законът / На среща с президента, майки от Русе искат ново отношение към самотните родители и децата с увреждания

На среща с президента, майки от Русе искат ново отношение към самотните родители и децата с увреждания

Defakto.bg

Румен Радев: Силно се надявам правителството да ги чуе

На среща с президента Румен Радев, майки от Русе са призовали  за коренна промяна в отношението на държавата към самотните родители и децата с увреждания.  Те са разказали,че от от години  призовават институции за солидарност, съпричастност и нов подход към децата и хората с увреждания, но без резултат. Русенските майки са заявили още, че  им е изключително трудно да запазят работата си, тъй като децата им се нуждаят от постоянни грижи. Обикновено, когато в едно семейство има човек с трайни увреждания, това води до край на професионалната кариера на родителите и социалната изолация, а финансовите затруднения се увеличават, когато детето с увреждания стане на 18 години, а отпусканата пенсия е в размер на 145 лева.

Цивилизоваността на едно общество се оценява по солидарността и подкрепата за хората в нужда и лицата с увреждания, казва президентът Радев.  Той е поел  грижата да следи напредъка в социалната политика на страната ни, съобщи пресслужбата на президентството.

“Преди тридесет години русенските майки протестираха срещу една екологична катастрофа и това даде началото на промените. Днес други русенски майки протестират срещу една социална катастрофа и аз силно се надявам правителството да ги чуе”, е реакцията на президента пред журналисти.

 За какво още настояват родителите:

България да спазва Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, като създава условия за тяхната обществена интеграция

Да бъде създаден електронен регистър на децата с увреждания и да се преразгледа предложената от Министерството на здравеопазването реформа в системата на ТЕЛК, която предполага отнемане на правото на пенсия, при получаване на доходи от трудова дейност от хората с увреждания.

Близките настояват  хората с увреждания и техните представители да бъдат приобщени в процеса на взимане на решения в тази сфера.

Те са подкрепили идеята за промяна в Закона за отпускане на персонални пенсии за деца с един родител.

Законопроект

В петък Омбудсманът Мая Манолова внесе  в Народното събрание законопроект за промени в режима на  наследствената и персоналната пенсия на деца, останали без един или двамата си родители. Намерението й бе подкрепено от  Златина Хаджипанайотова, майката на три деца, останали без баща си.

Предлага се да отпадне  сегашното изискването за осигурителен стаж при починал до 25-годишна възраст родител,  за да възникне право на наследствена пенсия на детето, както и да бъде намален  3-годишния осигурителен стаж на починал родител до 30 г. на 1 година, а за родители над 30 г. – от 5 на 3 години.

Манолова предлага също да отпадне  подоходния критерий за получаване на персонална пенсия.   Това ще даде възможност в случаите, в които едно дете не може да получи наследствена пенсия, да има правото да кандидатства за персонална без изискване за доход.  Омбудсманът предвижда и алтернативната възможност персоналните пенсии да се превърнат в социални месечни помощи, които да се получават по реда на Закона за социалните помощи за деца.

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС върна частично случаят „Жоси“ за разглеждане от ВСС, ограничи „Йончева и „Баневи“ до избора на Гешев за гл. прокурор

  Частично Върховният административен съд върна за разглеждане на ВСС казуса „Жоси“и  отхвърли като неоснователни …

Организация на прокурорите изразява изненада и тревога от закриването на спецправосъдието у нас

В специална декларация, Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана корупция и престъпност, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.