Последни новини
Home / Законът / Ръководството на Софийски Районен съд: Критикувайте съдиите с факти, но не с обидни квалификации!

Ръководството на Софийски Районен съд: Критикувайте съдиите с факти, но не с обидни квалификации!

Defakto.bg

В декларация ръководството на  Софийския районен съд остро реагира срещу „забравеното“ задължение на някои медии за обективно информиране, без свободното слово да се използва според личните нужди и интереси.  Повод за реакцията на съдиите е  дело на историка Емил Джасим срещу агенция „Пик”, по което съдия Силвия Хазърбасанова  от СРС на първа инстанция е постановила осъдително решение срещу агенцията.

Последвалите заглавия и коментари в медията именно са причината съдиите да наблегнат на факта, че  „без конкретен анализ или оценка на съдебния акт, по недопустим начин е атакувано вътрешното убеждение и личността на съдията-докладчик”. Декларацията е публикувана на сайта на съда, тя е и първата изява на  професионална защита на съдии, след като СРС смени ръководството си.

Ето и пълният и текст:

 По искова молба с вх. № 2004898/08.03.2017 г. от Емил Джауд Джасим срещу „ПИК НЮЗ“ ЕООД в Софийски районен съд е образувано гражданско дело № 14025/2017 г. с докладчик съдия Силвия Хазърбасанова. 

На 23.04.2018 г. по делото е постановено съдебно решение, което към момента не е влязло в сила. На 03.05.2018 г. на електронния сайт pik.bg е публикувана статия със заглавие „СКАНДАЛ В ПИК! Столична съдийка в комбина с хулителя на Левски – лекето Емил Джасим! Съдия Хазърбасанова, Левски лайно ли е?“. На същата дата е публикувана и статия със заглавие „САМО В ПИК! Красимир Каракачанов с остър коментар за осъдителната присъда срещу медията ни от хулителя на Левски – Емил Джасим (ВИДЕО)“.

В статиите не се излагат конкретни факти, анализ или оценка на съдебния акт, а по недопустим начин се атакува вътрешното убеждение и личността на съдията-докладчик.

Във връзка с този случай обръщаме внимание на отговорността, която медиите носят за информиране на гражданското общество и се противопоставяме на използваните от медията изрази и квалификации, с които се заклеймява нашия колега и считаме, че чрез тях се засяга не само нейното лично човешко достойнство и добро професионално име, но и независимостта на съдебната власт.

АДМИНИСТРАТИВНОТО РЪКОВОДСТВО НА
СОФИЙСКИ РАЙОНЕН СЪД

 

About De Fakto

Проверете също

Механизмите за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор са публикувани за обществено обсъждане

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проекта за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и …

Президентът Румен Радев: Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген

Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген, но това до голяма степен …

Един коментар

  1. Странното в този случай е, че ПИК и Недялко не са променили безумният си стил на журналистика, но защо сега точно съдът се намесва? Той не трябва ли да е безпристрастен? И това писмо не е ли форма на натиск над медията? Все едни такива интересни въпроси. Истината и фактите са, че Емил Джасим е част от партията на Христо Иванов, който контролира съда. Именно заради него е най-вероятно тази оправдателна присъда срещу неговия кандидат за депутат и това заплашително писмо. Да знаят всички какво ги чака ако се осмелят да кажат истината за него и партията му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.