Последни новини
Home / Законът / Отпорът срещу евроанализа на административното правосъдие стигна до ВСС

Отпорът срещу евроанализа на административното правосъдие стигна до ВСС

Defakto.bg

След като отговорни фактори от парламентарното мнозинство (в лицето на шефа на правната комисия Данаил Кирилов) недвусмислено подкрепиха отпора срещу поискания евроанализ на административното правосъдие, а изпълнителната власт (в лицето на правосъдния министър Цецка Цачева) даде знак, че не държи специално на това си искане, проблемът стигна до Висшия съдебен съвет.

Утре съдийската колегия на ВСС ще изслуша председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков по въпроса. А той ще изложи аргументите против извършването на функционален анализ от Службата за структурни реформи на Еврокомисията. Точката е в дневния ред на колегията на 8 май. Предложението на Чолаков е кабинетът да оттегли това си искане.

Става дума за анализ от евроексперти, който дотук бе направен само на българската прокуратура от няколко европрокурори, а изводите и препоръките му недокрай бяха приети у нас. Част от тях вече се ползват като аргументи за законови промени, но други бяха обявени за неизпълними (в частта за начините на търсене на отговорност на обвинител №1). А след получено предложение към България да продължи да използва ресурса на новата еврослужба, в крайна сметка правителството поиска функционален анализ на наказателното и административното правосъдие, както и на Инспектората към ВСС. От ЕК обаче на практика отхвърлят възможността за анализ на наказателното правосъдие, според Цецка Цачева защото щял да е много скъп, според други – защото искането е твърде общо.

На свой ред срещу европроверката се обявиха ред административни съдилища, както и пленумът на ВАС. С голямо мнозинство върховните съдии подкрепиха позицията на председателя си, че подобна проверка ще е изключително вредна за бързината, качеството и ефективността на административното правораздаване, един „изолиран“ анализ ще е непълен и неадекватен.

Основният страх на административните съдии е, че функционалният анализ може да препоръча закриване на част от 28-те административни съдилища у нас, разкриват магистрати.

На последното заседание на правната комисия Цецка Цачева заяви, че ще се съобрази с решението на ВСС по въпроса. Наистина министърът леко избърза – според нея съдийската колегия на ВСС вече се е произнесла по темата и предстояло произнасяне на пленума на съвета. Всъщност колегията ще се произнесе утре. И като нищо ще отнесе проблема и до пленума.

Съдийската колегия ще се занимае и с окончателното кадрово попълване на новия управленски екип на ВАС. Преди време по предложение на Георги Чолаков ВСС вече назначи за зам.-председател на ВАС Надежда Джелепова, утре ще гласува втория предложен от него заместник Мариника Чернева.

В дневния ред има още две предложения за зам.-председатели – Мариета Райкова-Пашова за зам.-председател на спецсъда и Албена Ботева за временен зам.-председател на Софийския градски съд.

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.