Последни новини
Home / Законът / И ВСС против евроанализа на административното правосъдие, само Лозан Панов „за“

И ВСС против евроанализа на административното правосъдие, само Лозан Панов „за“

Defakto.bg

Промените в АПК сериозно променят подсъдността, подчерта Георги Чолаков

С 13 срещу 1 гласа съдийската колегия на ВСС поиска от правителството да оттегли заявката си за функционален анализ на административното правосъдие, който да се извърши от Службата за структурни реформи на ЕК. Несъгласен с мнозинството бе само Лозан Панов.

Заявка за подкрепа на подобно оттегляне вече бе направена от парламента, а правосъдният министър Цецка Цачева даде да се разбере, че от Министерския съвет нямат нищо против.

Срещу евроанализа се обявиха административни съдилища, както и пленумът на ВАС. Основният проблем е в резултат на него да не се стигне до закриване на някои от 28-те административни съдилища в България.

Георги Чолаков

Това на практика призна днес и председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков. Той аргументира искането за оттегляне така: на практика ще се прави не анализ на цялостната дейност на административното правосъдие, а на неговата структура. И цитира казаното от представители на европейската служба, че тяхната основна задача е структурен анализ (а оттам и предлагане на структурни промени вероятно).

В същото време проблемът с неравномерната натовареност на административните съдии в страната вече намира законодателни решения, включително и след произнасянето на КС, който позволи оспорването на актове на министри, несвързани с упражняването на публичната власт, да се разглеждат от редови административни съдилища, подчерта Чолаков. Направи интересно пояснение – промените в Административнопроцесуалния кодекс, които в момента са в парламента, за второ четене ще предвидят подсъдност на административните дела според адреса на жалбоподателя, а не на институцията, чийто акт се атакува. Така преписките ще се разпределят равномерно из страната, като става дума не само за данъчните дела.

Боян Магдалинчев изцяло подкрепи позицията за оттегляне на искането за този евроанализ и попита по каква причина трябва да се преструктурира една доказано добре работеща система като тази на административното правораздаване.

Севдалин Мавров също се обяви за оттеглянето и препоръча парите, отделени за този функционален анализ, да се използват за нещо друго по-полезно. Става дума за европейски средства, отпускани целево за работата на Службата за структурни реформи.

Атанаска Дишева и Олга Керелска също подкрепиха позицията за оттегляне.

Лозан Панов

Несъгласен бе само председателят на ВКС Лозан Панов, който бе и първият шеф на най-големия административен съд в София-град след създаването му. Един функционален анализ е общ преглед на дейността на определена структура и слабите места в нея, а не специално на структурата, подчерта той. И даде пример с вече направения анализ на прокуратурата, при който предложенията на евроекспертите не бяха за структурни реформи на държавното обвинение.

В същото време проблеми и в административното правораздаване, и във ВАС очевидно има, каза Панов и напомни за назначаването на „роднини, съпрузи и прочее, за разпределението на делата и други“. Той върна лентата назад към миналата година и коренно противоположните решения на предната съдийска колегия на ВСС, която по предложение на свои членове първо гласува за евроанализ на административното правосъдие, а после се отметна от тази позиция. Панов заяви, че и днес гласува така, както е гласувал лично той тогава.

„Службата на ЕК е партньорска, ако не искаме нещо, няма да го направи, но според мен би било добре да го направи, ще има ефект върху административното правораздаване. Но решението очевидно вече е взето, с оглед и на уникалния политически консенсус от миналата седмица„, заключи председателят на ВКС.

About De Fakto

Проверете също

20 съдии и съдебни служители с остра декларация срещу идеята да бъде закрит районния съд в Каварна

  Двадесет съдии и служебни служители от Районен съд Каварна остро протестират срещу предложението на  …

Изборни времена за нов състав на ВСС

Иван Брегов, Институт пазарна икономика За да сме убедени, че съдиите, прокурорите и следователите са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.