Последни новини
Home / Законът / Съдия, искан за шеф на районния съд, стана зам.-председател на СГС (временно)

Съдия, искан за шеф на районния съд, стана зам.-председател на СГС (временно)

Defakto.bg

Кандидатурата на Албена Ботева бе оспорвана заради „процедура“ и други „пречки“

Въпреки заявени обструкции, с 9 срещу 4 гласа съдийската колегия на ВСС назначи днес Албена Ботева (на снимката горе) за временен зам.-председател на Софийския градски съд. Тя ще оглавява гражданско отделение по предложение на временния шеф на СГС Десислава Попколева.

Албена Ботева е известен съдия и дългогодишен зам.-председател на Софийския районен съд. Нещо повече – именно тя бе издигната от магистратите от СРС за техен временен председател след оставката на Методи Лалов. Мнозинството в предния ВСС обаче назначи Стефан Милев.

Че днес изборът на Ботева също е под въпрос стана ясно от публикации, оспорили тази кандидатура, а аргументите буквално бяха повторени от кадровици.

Пред колегията днес бе представен протокол от изслушване на Албена Ботева от гражданското отделение на СГС, за чийто ръководител е предложена, и одобрението й с голямо мнозинство. Иска се изслушване пред целия съд, обяви обаче председателят на ВАС Георги Чолаков. Според него, процедурата не е спазена.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев изцяло подкрепи това виждане, а после додаде, че Ботева е твърде отскоро в СГС (от лятото на миналата година, повишена след конкурс) и било рано да заема ръководна длъжност.

Дребната подробност тук е, че съдии от СГС масово отказват да се ангажират с участие в ръководството, и то временно.

Даниела Марчева, Цветинка Пашкунова, Красимир Шекерджиев, Атанаска Дишева, Боряна Димитрова защитиха кандидатурата на Ботева и отхвърлиха като несъстоятелни „процедурните“ възражения.

„Албена Ботева беше излъчена от СРС и СГС в работната група по заповедното производство, свърши огромна работа, работи със страхотен хъс. Тя е и човек, който ще донесе спокойствие в гражданската колегия“, каза Даниела Марчева.

„Колегите са направили дори повече, отколкото изисква законът. Задължителното изслушване е когато се предлага титуляр. Никога не сме поставяли такова изискване през и.ф. зам.-ръководител“, категорична бе Атанаска Дишева.

Цветинка Пашкунова даде допълнителен аргумент: „Независимо, че е открита процедурата за административен ръководител на СГС, предната приключи без избор, не се знае колко ще продължи всичко във времето, длъжни сме да обезпечим нормалното фукциониране на съда до избора на титулярно ръководство“.

А Красимир Шекерджиев цитира предходна практика на съвета, включително при одобрение на заместниците, предложени от Стефан Милев, когато кадровиците не са искали никакви изслушвания от общото събрание. „Става дума да бъде свършена една работа, а не да бъде повишен един колега. Не виждам особено кариерно израстване в случая, а само поемане на ангажименти“, подчерта Шекерджиев.

Попълниха ръководния екип на ВАС

Мариника Чернева (в средата)

Единодушно, с 13 „за“ и без дебати съдийската колегия назначи Мариника Чернева за зам.-председател на Върховния административен съд. Така екипът на Георги Чолаков е попълнен – преди време вече бе гласуван другият зам.-председател Надежда Джелепова.

Чернева ще е ръководител на Първа колегия на ВАС. Доскоро бе шеф на четвърто отделение, където са делата за обществени поръчки, концесии, търгове, избори.

Мариета Райкова-Пашова пък е новият зам.-председател на специализирания съд. Тя заема мястото на Стоян Тонев, оттеглил се от ръководния пост по лични причини.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.