Последни новини
Home / Законът / Георги Чинев е новият окръжен прокурор на Бургас

Георги Чинев е новият окръжен прокурор на Бургас

Defakto.bg

Георги Чинев е новият окръжен прокурор на Бургас, реши прокурорската колегия на ВСС. Той получи 7 гласа „за“, конкурентът му Красимира Кателиева – 4 „за“.

Постът се оваканти миналата есен, след като доскорошният окръжен прокурор на града Калина Чапкънова стана член на ВСС от парламентарната квота.

Надпреварата днес бе интересна най-вече с факта, че и двамата претенденти са били членове на екипите на двама от кадровиците. Кателиева е била заместник на Калина Чапкънова и след нейното напускане и е и.ф. шеф на окръжната прокуратура. Чинев пък е бил в екипа на Георги Кузманов от ВСС като негов заместник в районната прокуратура в Бургас.

И Чапкънова, и Кузманов днес застанаха зад кандидатурите на „своите“, но господата победиха.

Новият окръжен прокурор Георги Чинев

Георги Чинев е обвинител от кариерата, на два пъти е бил зам.-районен прокурор на града, от 2015 г. след спечелване на конкурс е редови прокурор в ОП. Той е син на бившия шеф на апелативния съд в Бургас Дора Чинева и на бившия шеф на РДВР Тодор Чинев. Завършил е „Право“ в СУ.

Пред ВСС даде заявка за откритост, прозрачност, екипност, предвидимост, укрепване независимистта на магистратите. За ежемесечен анализ на натовареността на прокурорите и следователите, за да се регулира натовареността и сформиране на екипи от следователи по дела с голяма практическа и правна сложност и от значим обществен интерес. Намерението му е също на служебната страница на прокуратурата да се публикуват решения на Евросъда по правата на човека в Страсбург.

Сотир Цацаров го прекъсна няколко пъти при отговорите му на зададени въпроси. На въпрос на самия Цацаров с какъв екип ще работи, Чинев отговори, че ще подбере съмишленици от състава на окръжната прокуратура.

Калина Чапкънова го атакува с ред въпроси включително за начините, по които се гарантира магистратска независимост и намеренията му да обсъжда важните си управленски решения с колектива. Стана дума и за липсата на титулярни кадри в пограничните прокуратури като Царево и Средец. Според Чинев генералното решение ще дойде след налагане на унифицирания модел на новата съдебна география, когато районните прокуратури ще са само по седалищата на окръжните, а по места ще имат отделения и това ще позволи мобилност.

Красимира Кателиева

За унифицирания модел се обяви и Красимира Кателиева. Тя също е прокурор от кариерата, от 2012 г. е в окръжната прокуратура, после става член на ръководня екип. завършила е Бургаския свободен университет.

Пред ВСС заяви, че лично следи за срочността, работата на следователите и равномерността на натоварването им. По същия начин и за прокурорите. „Вратите ми са винаги отворени“, декларира Кателиева.

За ръководния екип, с който би работила отговори, че ще запази сегашните двама заместници и ще предложи още един също от окръжната прокуратура.

„Лично познавам Красимира Кателиева, тя е прокурор, изцяло отдаден на работата си, натрупа и значителен административен опит. Вече е наложен лидер, възприема се от колектива, депозирани са становища в нейна подкрепа, тя е и обществено приета“, заяви Калина Чапкънова.

„Познавам и двамата, колегата Чинев беше мой заместник в РП. Той е екипен играч, консенсусна личност, колегите го търсят за съвет, обсъждат проблемните дела с него, ще е прекрасен ръководител на окръжната прокуратура“, каза на свой ред Георги Кузманов.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Нашата реч ще надживее мракобесните времена на глупост, чуждопоклонство и експерименти на „неразумни юроди“

Езикът ни е  онази нишка, по която нашите сънародници по кръв винаги могат да открият …

413 кандидати са допуснати до устен изпит за 29 длъжности „младши прокурор“ в районните прокуратури

413 кандидати са допуснати до устен изпит в конкурса за 29 (двадесет и девет) длъжности …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.