Последни новини
Home / Законът / И градският прокурор на София се кандидатира за шеф на апелативната спецпрокуратура

И градският прокурор на София се кандидатира за шеф на апелативната спецпрокуратура

Defakto.bg

Емилия Русинова и Бойко Атанасов пак ще са конкуренти в конкурс

Двама са кандидатите да оглавят апелативната специализирана прокуратура. Освен известния с критичните си позиции следовател Бойко Атанасов, за длъжността се кандидатира и градският прокурор на София Емилия Русинова, става ясно от страницата на ВСС. Претендент от самата апелативна спецпрокуратура няма. Конкурсът бе обявен сред изненадващата оставка на Даниела Попова от поста през март.

Любопитното е, че Атанасов и и Русинова бяха конкуренти и в надпреварата за градски прокурор на София. Без изненади, през 2016 г. прокурорската колегия на ВСС предпочете Русинова. А, ако това се случи и в новия конкурс, ще има избор и за шеф на Софийската градска прокуратура (СГП).

Русинова започва кариерата си като следовател, после става прокурор в СРП. От 2009 г. е в СГП, през 2014 г. е избрана за зам.-градски прокурор, а през август 2016 г. оглавява СГП.

Като лични мотиви да се кандидатира Емилия Русинова посочва, че “професионалните познания наред с натрупания опит в общуването с различни хора, добрия колектив, който успях да създам в СГП с открити отношения и ясни правила ми дават увереност, че мога да се справя и с организацията на работата в АСП.  Пред СП и АСП стоят за решаване казуси, които доскоро бяха изцяло в компетентността на ръководената от мен СГП. Вярвам, че опитът, който имам по делата за корупционни престъпления ще е полезен за колегите, които след промените в НПК продължават работата по делата за корупцията “по високите етажи на властта”.

Като свое основно умение отчита “да изграждам ефективни служебни и колегиални отношения”, напомня и за отличията, с които е била поощрена от главния прокурор.

Като достижения в досегашната работа на АСП сочи екипния принцип при разследване на тежки престъпления и на дела от обществен интерес, както и екипната раота с пресслужбите на ГДБОП, Националната полиция, ДАНС, повишаване на специализацията и квалификацията на магистрати и служители, активна контролна дейност. Както и че активната работа по делата срещу организираната престъпност е положително отчетена в последния доклад на ЕК.

Проблеми вижда в броя на върнатите от съда дела на спецпрокуратурата, недостатъчна активност в подаването на протести, обявява се за активиране по делата, взети под специален надзор. “Следва да бъде отчетено и намалялото обществено доверие като цяло към институцията и съдебната власт. Това поражда нуждата от максимална прозрачност в рамките на позволеното”, заявява Русинова.

За свои приоритети извежда  работата по корупционните дела, стриктно спазване на принципа за случайно рацпределение, поддържавне на добра работна атмосфера и микроклимат, осигуряване на независимост от влияния, включитено и чрез формиране на екип от заместници професионалисти и доказано почтени хора, комплексна ревизия на дейността на спецпрокуратурата. Както и стремеж специализираните институции да оправдаят обществените очаквания за борба с корупцията.

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът поиска веднага безплатни антигенни тестове и сертификат за антитела  

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръки до здравния и социалния министър във връзка с новите мерки …

Съдия Деница Митрова с критика към проекта на инструкцията за охрана на съдии, прокурори и следователи

Бившият зам-. министър на правосъдието Деница Митрова, сега съдия отправя серия от забележки и  препоръки …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.