Последни новини
Home / Законът / Наредбата за специалността „Право“, която отрязва задочното обучение,  влиза в сила от учебната 2019-2020 година

Наредбата за специалността „Право“, която отрязва задочното обучение,  влиза в сила от учебната 2019-2020 година

Defakto.bg

Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“ и професионална квалификация „юрист“ще влезе в сила от учебната 2019-2020 година. Това е решило правителството днес, съобщи правителствения пресцентър, като посочва,че причината за взетото решение е  преструктурирането на учебния процес във всички юридически факултети.

Новата наредба предвижда да отпадне  задочната форма на обучение. С нея се въвеждат и допълнителни хорариуми за определени дисциплини, както и за специализирани магистърски програми.

Новият срок давал достатъчно време на висшите училища да се подготвят и при необходимост да променят учебните си програми в  съответствие с новите изисквания, а Националната агенция за оценяване и акредитация ще може да  актуализира критериите за оценяване и акредитация на специалността, както и на специализираните магистърски програми по  направление „Право“, смята кабинетът. Министерството на правосъдието ще сформира работна група, “която ще прегледа нормативната уредба в сферата на обучението по специалността”, се казва в съобщението.

На 29 март т.г. Комисията за защита от дискриминация (КЗД) поиска задочната форма на обучеине да бъде върната.  Тя бе  премахната от служебния  кабинет на Огнян Герджиков с мотива, че  задочното обучение не дава достатъчно добра подготовка на бъдещите юристи.

Според КЗД премахването на задочното обучение е форма на непряка дискриминация по признаци “лично положение”, “имуществено състояние”, “възраст” и “увреждане”. Комисията даде и задължително предписание за преустановяване нарушението, като се предприемат всички възможни и необходими мерки за възстановяване на първоначалното положение за въвеждане и продължаване на обучението по специалност “Право” в задочна форма на обучение, наред с редовната”.
КЗД обяви, че формите на обучение не обуславят качеството му, а то си  би се  повишило от наличието на нормативно установени материални, формални и резултативни изисквания към специалността.
В решението на комисията бе подчертано, че специалност “Право” не бива да се съпоставя със специалности като “Медицина”, “Дентална медицина”, “Кинезитерапия”, “Фармация” и “Ветеринарна медицина”, по които обучението е само редовно.  Като причина се сочеше, че медицинските професии са регулирани за разлика от специалност “Право”, която с изключение на професията адвокат, не предоставя друга регулирана професия.

About De Fakto

Проверете също

Внедряването на Единната информационна система ще наруши правата на гражданите, заявяват от ВКС

Внедряването на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) ще наруши процесуалните права на гражданите – …

След Съюза на съдиите, и пловдивските адвокати призоваха ВСС да отстрани Гешев

Обмислят ефективен протест на защитниците за правова държава След Съюза на съдиите, и адвокати отправиха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.