Последни новини
Home / Законът / Наредбата за специалността „Право“, която отрязва задочното обучение,  влиза в сила от учебната 2019-2020 година

Наредбата за специалността „Право“, която отрязва задочното обучение,  влиза в сила от учебната 2019-2020 година

Defakto.bg

Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“ и професионална квалификация „юрист“ще влезе в сила от учебната 2019-2020 година. Това е решило правителството днес, съобщи правителствения пресцентър, като посочва,че причината за взетото решение е  преструктурирането на учебния процес във всички юридически факултети.

Новата наредба предвижда да отпадне  задочната форма на обучение. С нея се въвеждат и допълнителни хорариуми за определени дисциплини, както и за специализирани магистърски програми.

Новият срок давал достатъчно време на висшите училища да се подготвят и при необходимост да променят учебните си програми в  съответствие с новите изисквания, а Националната агенция за оценяване и акредитация ще може да  актуализира критериите за оценяване и акредитация на специалността, както и на специализираните магистърски програми по  направление „Право“, смята кабинетът. Министерството на правосъдието ще сформира работна група, „която ще прегледа нормативната уредба в сферата на обучението по специалността“, се казва в съобщението.

На 29 март т.г. Комисията за защита от дискриминация (КЗД) поиска задочната форма на обучеине да бъде върната.  Тя бе  премахната от служебния  кабинет на Огнян Герджиков с мотива, че  задочното обучение не дава достатъчно добра подготовка на бъдещите юристи.

Според КЗД премахването на задочното обучение е форма на непряка дискриминация по признаци „лично положение“, „имуществено състояние“, „възраст“ и „увреждане“. Комисията даде и задължително предписание за преустановяване нарушението, като се предприемат всички възможни и необходими мерки за възстановяване на първоначалното положение за въвеждане и продължаване на обучението по специалност „Право“ в задочна форма на обучение, наред с редовната“.
КЗД обяви, че формите на обучение не обуславят качеството му, а то си  би се  повишило от наличието на нормативно установени материални, формални и резултативни изисквания към специалността.
В решението на комисията бе подчертано, че специалност „Право“ не бива да се съпоставя със специалности като „Медицина“, „Дентална медицина“, „Кинезитерапия“, „Фармация“ и „Ветеринарна медицина“, по които обучението е само редовно.  Като причина се сочеше, че медицинските професии са регулирани за разлика от специалност „Право“, която с изключение на професията адвокат, не предоставя друга регулирана професия.

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.