Последни новини
Home / Законът / Наредбата за специалността „Право“, която отрязва задочното обучение,  влиза в сила от учебната 2019-2020 година

Наредбата за специалността „Право“, която отрязва задочното обучение,  влиза в сила от учебната 2019-2020 година

Defakto.bg

Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“ и професионална квалификация „юрист“ще влезе в сила от учебната 2019-2020 година. Това е решило правителството днес, съобщи правителствения пресцентър, като посочва,че причината за взетото решение е  преструктурирането на учебния процес във всички юридически факултети.

Новата наредба предвижда да отпадне  задочната форма на обучение. С нея се въвеждат и допълнителни хорариуми за определени дисциплини, както и за специализирани магистърски програми.

Новият срок давал достатъчно време на висшите училища да се подготвят и при необходимост да променят учебните си програми в  съответствие с новите изисквания, а Националната агенция за оценяване и акредитация ще може да  актуализира критериите за оценяване и акредитация на специалността, както и на специализираните магистърски програми по  направление „Право“, смята кабинетът. Министерството на правосъдието ще сформира работна група, “която ще прегледа нормативната уредба в сферата на обучението по специалността”, се казва в съобщението.

На 29 март т.г. Комисията за защита от дискриминация (КЗД) поиска задочната форма на обучеине да бъде върната.  Тя бе  премахната от служебния  кабинет на Огнян Герджиков с мотива, че  задочното обучение не дава достатъчно добра подготовка на бъдещите юристи.

Според КЗД премахването на задочното обучение е форма на непряка дискриминация по признаци “лично положение”, “имуществено състояние”, “възраст” и “увреждане”. Комисията даде и задължително предписание за преустановяване нарушението, като се предприемат всички възможни и необходими мерки за възстановяване на първоначалното положение за въвеждане и продължаване на обучението по специалност “Право” в задочна форма на обучение, наред с редовната”.
КЗД обяви, че формите на обучение не обуславят качеството му, а то си  би се  повишило от наличието на нормативно установени материални, формални и резултативни изисквания към специалността.
В решението на комисията бе подчертано, че специалност “Право” не бива да се съпоставя със специалности като “Медицина”, “Дентална медицина”, “Кинезитерапия”, “Фармация” и “Ветеринарна медицина”, по които обучението е само редовно.  Като причина се сочеше, че медицинските професии са регулирани за разлика от специалност “Право”, която с изключение на професията адвокат, не предоставя друга регулирана професия.

About De Fakto

Проверете също

Писменият изпит по “външния” конкурс за административни съдии ще е на 31 юли в СУ

Писменият изпит по конкурса за първоначално назначаване в административните съдилища ще се проведе на 31 …

Софийският районен съд отхвърли иск на съдия. И го порица за грубо шиканиране на процеса и драстично разминаване с етичните норми

Магистрат, който не зачита закона, когато не съди, погазва дадената клетва Софийският районен съд (СРС) …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.