Последни новини
Home / Законът / Със „Стани! Седни!“ стартира делото „КТБ“ в спецсъда (допълнена)

Със „Стани! Седни!“ стартира делото „КТБ“ в спецсъда (допълнена)

Defakto.bg
Всички прави!

Прокуратурата разследва адвокат и ще проверява съдии

Под надслова „Стани! Седни!“ стартира гръмкото дело „КТБ“ в специализирания съд днес. Армейският нюанс ознаменува изчитането на обвиненията към 18-те подсъдими. Макар че от НПК отпадна четенето на целия обвинителен акт по искане на страните, остана задължението прокуратурата да представи диспозитива му, в който се синтезират нейните твърдения.

А в делото „КТБ“ това е проблем – както е известно целият обвинителен акт е близо 11 000 страници, и диспозитивната част хич не е кратка- 5000 страници.  Така са го написали.

Съдия Виржиния Петрова

Съдия Виржиния Петрова от своя страна обяви изчитането на обвиненията за „една от най-тържествените части“ в процеса и накара адвокатите и подсъдимите (17 на брой, без Цветан Василев, който е в Белград) да ги изслушат прави, както права ги чете прокуратурата. Допусна сядане само, ако и обвинението поиска да смени позата. Което си е твърде своебразно съдийско виждане на процедурата, непрактикувано по други процеси.

Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев обаче откликна с готовност да четат прави и обяви, че „цялата прокуратура ще участва, създадена е организация за това нещо“.  

Адвокат Ина Лулчева

Адвокат Ина Лулчева (защитник на двама одитори от Кей Пи Ем Джи) възропта срещу подобни „тържествености“.

Законът предполага да се прочете заключителната част на обвинителния акт. С оглед обема му ние считаме, че поставяне на подобно изискване (изслушване прави – б.р.) към защитниците и подсъдимите е изключително физическо усилие, тъй като не се касае за 15 ли 20 минути. С оглед липсата на такова изрично изискване, същото следва да бъде преоценено, като се има предвид именно изключителният обем на диспозитива, който предполага стоене с часове. И не на последно място обстоятелството, че стоенето в рамките на 8 часа на лица, които са и на възраст, представлява едно недопустимо третиране, с което считам, че не би следало да започва този наказателен процес. Ние никога не сме поставяли изискване прокурорът да стои прав. Аз заявявам, че не съм състояние да стоя права 8 часа„.

Накрая съдията позволи да седнат.
Днешният първи ден от процеса очевидно се очертава четивен.

А на излизане от изявление на Иван Гешев се разбраха интересни неща.

Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев

Шефът на спецпрокуратурата съобщи, че един от адвокатите на Цветан Василев е обвинен за опит да „профилактира“ свидетел. Името на адвоката не назова, неофициално се разбра, че говори за Лазар Карадалиев. А „профилактираният“ бил Бисер Лазов – основен прокурорски свидетел в наказателния процес.

Самият Карадалиев отказа коментар, другият адвокат на Василев Константин Симеонов пък изтълкува хода така: тактика на прокуратурата е ключови свидетели като Бисер Лазов и Албена Андреева да бъдат изкарани застрашени, за да станат защитени свидетели. И, съответно, да не бъдат разпитвани директно и пряко от защитата в съдебна зала. В същото време Лазов имало за какво да бъде питан, категоричен бе Симеонов и обеща да стане „интересни неща“, особено когато излязат санкциите по закона „Магнитски“.

Още по-любопитно звучат заявките на шефа на спецпрокуратурата да се проверяват съдии, при които има образувани дела, свързани с КТБ. От думите на Гешев се разбра, че важен техен свидетел депозирал жалба, че е подложен на съдебен тормоз чрез образуване на наказателни дела от частен характер, търговски дела и др. срещу него от хора от кръга на Цветан Василев, за да си променял показанията. Прокурорите щели да проверят дали в този случай имало извършени престъпления от магистрати (очевидно съдии). Гешев не даде подробности.

About De Fakto

Проверете също

Даниела Марчева: Медиацията пести средства, разтоварва съдебната система и съхранява отношения

С промени в Закона за медиацията и ГПК се въвежда задължителна медиация по 12 вида дела. Това …

Желаещите да участват в конкурс за назначение на 20 прокурори във ВАП и апелативните прокуратури, могат да подават заявления

В „Държавен вестник“, бр. 78 от 30 септември 2022 г., са обнародвани решенията на Прокурорската …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.