Последни новини
Home / Законът / Цацаров: Съдебната охрана не работи, минати са всички граници!

Цацаров: Съдебната охрана не работи, минати са всички граници!

Defakto.bg

Искат спешно изслушване на шефа на Главна дирекция “Охрана” в присъствието на Цецка Цачева

Спешно да се изиска информация от ГД “Охрана” как изпълнява задълженията си по охрана на съдебните сгради и колко от тях пази, а ВСС да изслуша главния директор по въпроса в присъствието на правосъдния министър Цецка Цачева.

Това решение предлага прокурорската колегия на пленума на ВСС и ще настоява то да влезе като извънредна точка в утрешния му дневен ред.

Проблемът бе поставен от главния прокурор Сотир Цацаров. Конкретният повод е от 26 април, когато на входа на сградата на специализирания съд и прокуратура на ул.”Черковна” 90 в София подсъдимият за разпространение на дрога Венцислав Дамянов-Боксьора забил юмруци в лицето на свидетел по делото му, заплашил го, ме ще го убие, ако пак дойде да свидетелства и избягал, докато набитият извика съдебната охрана.

Налице са липса на адекватна реакция, неработещи охранителни камери, липса на минимални стандарти за сигурност, обобщи главният прокурор. И настоя още на следващото заседание на пленума на ВСС да се обсъди начинът на изпълнение на задълженията на ГД “Охрана” за сградата на спецправосъдието на ул. “Черковна”, в присъствието на Цецка Цачева и след изслушване на главния директор.

“Това минава всякакви граници по отношение на гарантирането на безопасността, ужасно лош сигнал е за начина, по който се провеждат съдебни заседания. Свидетел явно е заплашен в съдебна сграда и реакцията е нула! За мен начинът, по който ГД “Охрана” изпълнява задълженията си не само в тази сграда е под всякаква критика!”, обяви Сотир Цацаров.

После напомни и че по времето на министър Христо Иванов за немалка част от съдебните сгради били проведени обществени поръчки за охрана със СОТ. “Чудя се дали ако и “Черковна” се охраняваше от СОТ, нямаше да е по-добре!”, заключи главният прокурор.

Огнян Дамянов додаде, че  1/3 от съдебните сгради изобщо не се охраняват и поиска и обяснения по какви критерии главната дирекиця избира кои от тях да пази, а кои – не.

About De Fakto

Проверете също

Кадровици: Радикалният модел за съдебна карта ще вкара съдиите във войни (допълнена)

Ще го обсъждат в петте апелативни района С представяне на последния, четвърти модел за реформа …

Задържан e американец, изпратил 3,190 кг. марихуана с куриерска пратка за Германия

         Американският гражданин  Р.Г. е  привлечен като обвиняем за опит да пренесе през границата на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.