Последни новини
Home / Законът / Иван Гешев: Целта на адвокатите е да превърнат „КТБ“ в политически процес, за да остане Цв.Василев в Сърбия

Иван Гешев: Целта на адвокатите е да превърнат „КТБ“ в политически процес, за да остане Цв.Василев в Сърбия

Defakto.bg

Целта на защитата е да превърне процеса по казуса „КТБ” в политически, за да не бъде екстрадиран Цветан Василев от Сърбия”. Този извод направи пред Нова тв тази сутрин шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев.  Така той отново показа  недоволството си от решението , задължило прокуратурата да изчете на глас цялата заключителна част от обвинението си в съдебната зала, а това означава 5000 страници. Гешев се позова на обичайната практика,  че „в повечето случаи, просто се записва в протокола, че текстът е прочетен”,  а законовите процедури, които позволяват четенето на глас,  определи като „остарели и безсмислени”.   „Днес спокойно можеше да започнат разпитите на свидетели. Но защитата има интерес да бави процеса и законът й дава това право. Адвокатите знаят какви са доказателствата по делото и се страхуват”, показа угриженост прокурорът.

Както е известно под надслова „Стани! Седни!“ вчера стартира гръмкото дело „КТБ“ в специализирания съд.  Първоначално съдия Виржиния Петрова  реши адвокатите и подсъдимите (17 на брой, без Цветан Василев), да изслушат прави изчитането на обвиненията, защото това е  „една от най-тържествените части“ (?!)в процеса. Но след бурен отпор на защитата  за липса на законно основание да слушат прави прокуратурата,  председателката на съда, им позволи  да седнат.

Днес г – н  Гешев даде да се разбере, че за него практиката стои по напред в законовата иерархия,   но професионалните юристи напомнят, че  ако има неясноти в един закон, той или се поправя или се тълкува, но дотогава –  се спазва.От НПК отпадна четенето на целия обвинителен акт по искане на страните, но остана задължението прокуратурата да представи диспозитива му, в който се синтезират нейните твърдения.   Друг е въпросът за подхода, който прокуратурата избра  по делото „КТБ“  –  целият обвинителен акт е близо 11 000 страници, и диспозитивната му част  е  5000 страници, което означава, че пълното им изчитане отдалечава с около два месеца разпита на свидетелите в процеса.

Иван Гешев нарече още „адвокатска пропаганда” твърдението на защитата, че прокуратурата иска да избегне влизането на определени свидетели в съдебната зала.  Той коментира и обвиненията, повдигнати на един от адвокатите на банкера Цветан Василев за оказване на натиск върху основния свидетел по делото за КТБ.

Василев е казал на свидетели да дадат 210 000 лева на въпросния адвокат за профилактиране на свидетеля Бисер Лазов. Това са данни от свидетелски показания за разговор, проведен в Белград”, каза Гешев. И допълни, че същият този защитник предупредил свидетели по делото през юни 2014 г., че следствието и прокуратурата ще извършат претърсвания на офиси на фирми, свързани с Цветан Василев.  „Вероятно е имало теч на информация. И тогава са започнали действия, свързани с укриване на документи – някои от тях се скриват в помещения с табелка „Адвокат” на вратата, чийто обиск се усложнява от Закона за адвокатурата и те не са претърсени”, каза още Гешев.

В отговор на въпрос, шефът на спецпрокуратурата поясни, че  нови обвиняеми  по „КТБ” не може да има, но пък са тръгнали  „множество отделени досъдебни производства срещу десетки лица, за които се твърди, че са получавали пари”. Сред тях имало и известни хора.

About De Fakto

Проверете също

Съдът оправда протестъра Петър Кърджилов по обвинение за хулиганство през лятото на протестите от 2020 г.

Конфликтът  с фенка на Борисов не е престъпление Софийски районен съд  оправда протестъра Петър Кърджилов …

20 съдии и съдебни служители с остра декларация срещу идеята да бъде закрит районния съд в Каварна

  Двадесет съдии и служебни служители от Районен съд Каварна остро протестират срещу предложението на  …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.