Последни новини
Home / Законът / Съдебният съвет зацикли за “нови” заплати в комисиите КАК

Съдебният съвет зацикли за “нови” заплати в комисиите КАК

Defakto.bg

Решението на проблема със заплатите на магистратите, членове на Комисиите по атестирането и конкурсите (КАК), зацикля във Висшия съдебен съвет. Макар днес той да бе в редовния дневен ред на пленума на ВСС, внесен от бюджетната комисия, шефът на комисията Боян Магдалинчев оттегли точката за допълнително “проучване”.

Драмата е, че в създадените след поправки на съдебния закон постоянни комисии КАК влизат магистрати от различни нива на третата власт. В същото време отново законът предвиди за срока на мандата си в КАК (1 година с възможност за повторен от още 1 година) членовете му-магистрати да получават своите си заплати на окръжни, апелативни или върховни съдии или прокурори. И на практика се получава, че за една и съща работа изборните членове на КАК получават различни възнаграждения.

Проблемът бе отбелязан още от предния ВСС, а сега Красимир Шекерджиев и Драгомир кояджиков са внесли предложение за изравняване на възнагражденията в КАК, като за времето на мандата там всички получават заплатите на върховни съдии или прокурори.

Това би се отразило само на съдийската КАК, в която 5 от 11-те изборни членове са съдии от окръжно и апелативно нива. В прокурорската КАК всички са върховни прокурори или от НСлС.

Боян Магдалинчев докладва, че изравняването на възнагражденията в съдийската КАК ще струва допълнителни 7 658 лв. месечно на бюджета на ВСС. Според част от експертите подобно увеличение не е проблем и бюджетът спокойно ще го издържи. Магдалинчев обаче се усъмни дали членовете на КАК не вземат и допълнителни пари за участие в конкурсните комисии за магистрати. “Да не се окаже, че даваме допълнителни бонуси, а те са компенсирали неравенството с други неща?!”, обобщи представляващият съвета. И от името на бюджетната комисия оттегли точката за нови проучвания.

Олга Керелска, от своя страна, заяви, че комисиите към ВСС са помощни органи, а не органи на съдебната власт.

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.