Последни новини
Home / Законът / Съдебният съвет зацикли за “нови” заплати в комисиите КАК

Съдебният съвет зацикли за “нови” заплати в комисиите КАК

Defakto.bg

Решението на проблема със заплатите на магистратите, членове на Комисиите по атестирането и конкурсите (КАК), зацикля във Висшия съдебен съвет. Макар днес той да бе в редовния дневен ред на пленума на ВСС, внесен от бюджетната комисия, шефът на комисията Боян Магдалинчев оттегли точката за допълнително “проучване”.

Драмата е, че в създадените след поправки на съдебния закон постоянни комисии КАК влизат магистрати от различни нива на третата власт. В същото време отново законът предвиди за срока на мандата си в КАК (1 година с възможност за повторен от още 1 година) членовете му-магистрати да получават своите си заплати на окръжни, апелативни или върховни съдии или прокурори. И на практика се получава, че за една и съща работа изборните членове на КАК получават различни възнаграждения.

Проблемът бе отбелязан още от предния ВСС, а сега Красимир Шекерджиев и Драгомир кояджиков са внесли предложение за изравняване на възнагражденията в КАК, като за времето на мандата там всички получават заплатите на върховни съдии или прокурори.

Това би се отразило само на съдийската КАК, в която 5 от 11-те изборни членове са съдии от окръжно и апелативно нива. В прокурорската КАК всички са върховни прокурори или от НСлС.

Боян Магдалинчев докладва, че изравняването на възнагражденията в съдийската КАК ще струва допълнителни 7 658 лв. месечно на бюджета на ВСС. Според част от експертите подобно увеличение не е проблем и бюджетът спокойно ще го издържи. Магдалинчев обаче се усъмни дали членовете на КАК не вземат и допълнителни пари за участие в конкурсните комисии за магистрати. “Да не се окаже, че даваме допълнителни бонуси, а те са компенсирали неравенството с други неща?!”, обобщи представляващият съвета. И от името на бюджетната комисия оттегли точката за нови проучвания.

Олга Керелска, от своя страна, заяви, че комисиите към ВСС са помощни органи, а не органи на съдебната власт.

About De Fakto

Проверете също

След първия доклад за върховенството на закона, кадровиците отчитат пред Брюксел нови декларации за “членства” и правила за премиите

Днес решиха да допишат като постижения ЕИСС, моделите за съдебната карта, освобождаването от държавни такси …

Европейската комисия заплаши България с наказателна процедура за т. нар. “златни паспорти” (допълнена)

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс предупреди днес, че Европейската комисия може да предприеме наказателна процедура …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.