Последни новини
Home / Законът / Съдия преподава на ученици от Русе що е то поръчителство, залог, ипотека

Съдия преподава на ученици от Русе що е то поръчителство, залог, ипотека

Defakto.bg
Съдия Антоанета Атанасова

На 9-ти май съдия Антоанета Атанасова се срещна с десетокласници от Профилирана математическа гимназия „Баба Тонка“ гр. Русе, пред които представи темата„Обезпечаване на вземанията – поръчителство, залог, ипотека“.

На достъпен за учениците език магистратът обясни какво означава едно вземане да е обезпечено, както и какво се случва, когато длъжникът не изпълнява доброволно своето задължение. С пример за дълг от 10 000 лева съдия Атанасова разясни основната цел на обезпечаването на вземанията и как се процедира, когато длъжникът има задължения към няколко различни кредитора. Разликата между привилегированите и непривилегированите  (равнопоставени) кредитори магистратът също обясни с помощта на примери.

Учениците научиха какво представляват залогът, ипотеката и поръчителството, както и що е то солидарна отговорност, към кои вещи не може да се насочва принудително изпълнение, в кои случаи единственото жилище на длъжника може да бъде изнесено на публична продан, какво се случва с ипотеката при промяна на собствеността върху ипотекирания недвижим имот.

Въпреки сложната материя, темата провокира интереса на младежите, които питаха съдия Атанасова: „Може ли да се уговори като клауза в договор банката да търси удовлетворяване на задължението по отпуснат кредит първо от поръчителя и чак след това от главния длъжник?“, „При учредена ипотека върху земя, ведно с построените върху нея сгради, ако сградите бъдат съборени и на тяхно място бъдат построени нови, разпростира ли се ипотеката и върху новите сгради?“.

 

About De Fakto

Проверете също

Новите противоепидемични мерки: Маски на открито, но с изключения, работа от разстояние или с променлив график, услуги онлайн

Заповедта на здравния министър Костадин Ангелов за новите противоепидемични  мерки от 22 октомври до 30 …

Внедряването на Единната информационна система ще наруши правата на гражданите, заявяват от ВКС

Внедряването на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) ще наруши процесуалните права на гражданите – …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.