Последни новини
Home / Законът / Втора поправка в антикорупционния закон, четири месеца след приемането му

Втора поправка в антикорупционния закон, четири месеца след приемането му

Defakto.bg

Днес, петък, се очаква  втора промяна в антикорупционня закон,  по-малко от четири месеца след приемането му.  Причината, сочена от законотвроците, е  срокът, в който задължените лица трябва да подадат декларации за имущество и за конфликт на интереси за предходната година. Той изтича на 15 май, а антикорупционната комисия прие образците на документите  на 8 май.   За неподадена в срок декларация се налага глоба от 1000 до 3000 лв., автоматично стартира и проверка от страна на комисията.

Новият срок за хората от високите етажи по властта да пуснат своите декларации е 8 юни, пише в поправката на депутати от ГЕРБ, Обединени патриоти, ДПС и „Воля“.  По спешност тя мина вчера на извънредно заседание на парламентарната правна комисия, днес се очква да мине на първо и ввторо четене в пленарна зала, съобщи в. Сега.

Вносителите се аргументират с „големия брой обстоятелства, които трябва да се декларират, и необходимото време за събиране на информация за деклариране“. „По този начин ще се създадат условия задължените лица да имат достатъчно време, за да подадат своята декларация“, заключават вносителите на промяната.

Първата поправка на антикорупционния закон беше в средата на февруари. Тогава по предложение на ГЕРБ и ОП парламентът гласува гратисен срок на общинските съветници до 1 декември 2019 г., в който да си оправят несъвместимостите и конфликта на интереси. Националната асоциация на председателите на общински съвети обяви, че България може да остане без общински съветници заради новите ограничения, които законът им налага – да не могат да участват в управата, надзорния или контролния съвет на търговски дружества с общинско участие или да работят като прокуристи, синдици, ликвидатори.  Забранено им е също да са еднолични търговци, съдружници, акционери и др. на търговско дружество, което има сключени договори с общината, както и с търговски дружества с общинско участие или с общински предприятия.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Гласуваните промени за следствието е с конюнктурни цели и връщат онова, с което довчера се борихме

„Начинът, по който е приет този закон, крие конюнктурни цели, свързани с битката по върховете …

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив делото на полицая, убил дете на пешеходна пътека

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив за ново разглеждане делото срещу бившия служител на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 − thirteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.