Последни новини
Home / Законът / И двама квестори на КТБ станаха обвиняеми

И двама квестори на КТБ станаха обвиняеми

Defakto.bg

Прокуратурата повдигна нови обвинения, свързани с КТБ.

На 10 май квесторите на фалиралата банка Елена Костадинчев и Станислав Лютов (на снимката) са привлечени към наказателна отговорност за умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. Според прокуратурата действията им ощетили Фонда за гарантиране на влоговете с над 1 млн.лв. Двамата са с мярка за неотклонение „подписка“.

Делото срещу квесторите, образувано още през 2015 г., е отделно от мегапроцеса „КТБ“, който вече стартира в специализирания съд и скандализира публиката с нареждането 17 подсъдими (без Цветан Василев, когото съдят задочно) и адвокатите им прави да изслушат диспозитива на обвинителния акт – 5000 страници.

Конкретно прокуратурата обвинява квесторите, задето разпоредили неправомерно осчетоводяване на 9 договори за срочни депозити с привилигерован лихвен процент и ги прехвърлили за изплащане от Фонда за гарантиране на влоговете.

Ето съобщението на прокуратурата:

„На 10 май 2018г., Софийска градска прокуратура (СГП) привлече към наказателна отговорност двама квестори на КТБ за умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай- престъпление по чл. 219, ал. 4, вр. ал. 3, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

Станислав Л. и Елена К. са обвинени, затова, че в периода 20.08.2014г. до 06.11.2014г в гр.София, действайки в качеството на длъжностни лица по смисъла на чл. 93, т. 1, б. Б от НК – квестори при „Корпоративна търговска банка“ АД, в съучастие, умишлено, при условията на продължавано престъпление, не са положили достатъчно грижи за стопанисването и запазването на повереното им имущество, и от това последвали значителни щети в размер на 1 070 383,83 лв. за Фонд за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

Двамата обвиняеми умишлено са разпоредили осчетоводяване на предсрочното прекратяване на 9 броя договори за индивидуални срочни депозити с привилегирован текущ годишен лихвен процент, вследствие на което депозитите били прехвърлени за изплащане към Фонд за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

Тези им действия са в нарушение на чл. 5, ал. 1 от Закон за гарантиране на влоговете в банките, според който „Не се изплащат гарантираните размери на влоговете в банката на: 1. Лицата, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия в отклонение от обявените от банката условия, които тя е длъжна да прилага към своите вложители“.

Спрямо двата обвиняеми е взета мярка за неотклонение „подписка“.

Ако бъдат признати за виновни Станислав Л. и Елена К. могат да получат наказание лишаване от свобода от 3 до 12 години, като съдът може да постанови и лишаване от право да заемат определена обществена или държавна длъжност и право да упражняват определена професия или дейност“.

About De Fakto

Проверете също

Съдът в Страсбург отново осъди България за неефективно разследване на сексуално насилие над дете

  Въпреки че извършителите са посочени от пострадалото дете, прокурорът решава да спре досъдебното производство, …

Йорданова обсъди наредбата за висшето образование по право с деканите на всички юридически факултети

   Министърът на правосъдието Надежда Йорданова и нейният заместник Борислав Ганчев обсъдиха във вторник наредбата …

Един коментар

  1. Е, и те са на процент при Цецо Василев сигурно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.