Последни новини
Home / Законът / И двама квестори на КТБ станаха обвиняеми

И двама квестори на КТБ станаха обвиняеми

Defakto.bg

Прокуратурата повдигна нови обвинения, свързани с КТБ.

На 10 май квесторите на фалиралата банка Елена Костадинчев и Станислав Лютов (на снимката) са привлечени към наказателна отговорност за умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. Според прокуратурата действията им ощетили Фонда за гарантиране на влоговете с над 1 млн.лв. Двамата са с мярка за неотклонение „подписка“.

Делото срещу квесторите, образувано още през 2015 г., е отделно от мегапроцеса „КТБ“, който вече стартира в специализирания съд и скандализира публиката с нареждането 17 подсъдими (без Цветан Василев, когото съдят задочно) и адвокатите им прави да изслушат диспозитива на обвинителния акт – 5000 страници.

Конкретно прокуратурата обвинява квесторите, задето разпоредили неправомерно осчетоводяване на 9 договори за срочни депозити с привилигерован лихвен процент и ги прехвърлили за изплащане от Фонда за гарантиране на влоговете.

Ето съобщението на прокуратурата:

„На 10 май 2018г., Софийска градска прокуратура (СГП) привлече към наказателна отговорност двама квестори на КТБ за умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай- престъпление по чл. 219, ал. 4, вр. ал. 3, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

Станислав Л. и Елена К. са обвинени, затова, че в периода 20.08.2014г. до 06.11.2014г в гр.София, действайки в качеството на длъжностни лица по смисъла на чл. 93, т. 1, б. Б от НК – квестори при „Корпоративна търговска банка“ АД, в съучастие, умишлено, при условията на продължавано престъпление, не са положили достатъчно грижи за стопанисването и запазването на повереното им имущество, и от това последвали значителни щети в размер на 1 070 383,83 лв. за Фонд за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

Двамата обвиняеми умишлено са разпоредили осчетоводяване на предсрочното прекратяване на 9 броя договори за индивидуални срочни депозити с привилегирован текущ годишен лихвен процент, вследствие на което депозитите били прехвърлени за изплащане към Фонд за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

Тези им действия са в нарушение на чл. 5, ал. 1 от Закон за гарантиране на влоговете в банките, според който „Не се изплащат гарантираните размери на влоговете в банката на: 1. Лицата, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия в отклонение от обявените от банката условия, които тя е длъжна да прилага към своите вложители“.

Спрямо двата обвиняеми е взета мярка за неотклонение „подписка“.

Ако бъдат признати за виновни Станислав Л. и Елена К. могат да получат наказание лишаване от свобода от 3 до 12 години, като съдът може да постанови и лишаване от право да заемат определена обществена или държавна длъжност и право да упражняват определена професия или дейност“.

About De Fakto

Проверете също

Съдът прекрати делото за хулиганство на прокурора Георги Асенов поради липса на извършено престъпление

Прокурорът от Върховна касационна прокуратурата Георги Асенов не е извършил  престъплението хулиганство и повреждане на …

Девет наши юристи са кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург

Девет юристи са подали документи за позицията на български съдия в Европейския съд по правата …

Един коментар

  1. Е, и те са на процент при Цецо Василев сигурно

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen − 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.