Последни новини
Home / Законът / Наплив на кандидати за върховните прокуратури и НСлС

Наплив на кандидати за върховните прокуратури и НСлС

Defakto.bg

Сред претендентите има и съдии

Сериозен наплив от кандидати отбелязват конкурсите за повишение във Върховната касационна прокуратура (ВКП), Върховната административна прокуратура (ВАП) и Националната следствена служба (НСлС).

Те за първи път ще се проведат по новите правила на закона, без събеседване, класирането ще е на базата на актове на кандидатите и на атестациите им.

За 3 свободни длъжности във ВКП претендентите са 85, а 86-ият не е допуснат. За 5 длъжности във ВАП има 87 кандидати и 88-и недопуснат. За НСлС положението е: за 5 длъжности ще се състезават 57 кандидати, 58-ият и 59-ият не са допуснати.

Прави впечатление също, че и тук, подобно на конкурса за Върховния касационен съд, има доста претенденти от районни нива. За ВКП те са 23, за ВАП – 20, за НСлС има 10 претенденти от районни прокуратури, един от тях е и районен прокурор на Карнобат. С други думи – налице е стремеж на магистрати, натрупали стаж в районните прокуратури, да станат директно „върховни“.

И още – за следовател в НСлС кандидатства един съдия – Иво Петров от Софийския районен съд.

А Йонита Цанкова от Административен съд-Ловеч е претендент за ВАП.

В списъците на кандидатите, публикувани на страницата на Висшия съдебен съвет, има известни имена.

Христо Динев

Например и за двете върховни прокуратури – ВКП и ВАП се явяват няколко „бивши“: бившият апелативен прокурор на София Вичо Вичев, бившият градски прокурор на София Христо Динев, бившият районен прокурор на София Петър Белчев.

Претенденти за ВКП са доскорошният шеф на апелативната спецпрокуратура Даниела Попова и бившият военноокръжен прокурор на София Спас Илиев. Както и зам.-апелативният прокурор на София Красимира Филипова, бивш зам.-министър на правосъдието при Екатерина Захариева.

Даниела Попова

Недопуснатите кандидати са отхвърлени заради неизпълнено условие да са изкарали поне 3 години на „заеманата длъжност“, т.нар. уседналост. Въпреки творческия прочит на нормата от ВСС, кадровиците все пак приеха, че за да е изпълнено искането за уседналостта, са нужни 3 г. на съответното ниво, на което магистратът е бил назначен (а не на конкретната длъжност). Недопуснатите обаче нямат тези 3 години, приемат конкурсните комисии.

Неприятен е случаят с Бойко Конакчийски от СГП, кандидатствал и за двете върховни прокуратури. Той не е допуснат до двата конкурса заради недостиг на 2 дни. Конакчийски встъпва в СГП на 4 март 2015 г., но уседналостта се брои към 2 март 2018 г., когато обявлението за конкурсите е обнародвано в „Държавен вестник“.

About De Fakto

Проверете също

Съдът прекрати делото за хулиганство на прокурора Георги Асенов поради липса на извършено престъпление

Прокурорът от Върховна касационна прокуратурата Георги Асенов не е извършил  престъплението хулиганство и повреждане на …

423 кандидати се явиха на писмен изпит в конкурса за първоначално назначаване на 45 съдии в районните съдилища

В аудитории № 272 и № 292 на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се провежда …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 − four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.