Последни новини
Home / Законът / СГС отложи делото срещу Константин Каменаров, бил в Португалия за “Евровизия”

СГС отложи делото срещу Константин Каменаров, бил в Португалия за “Евровизия”

Defakto.bg

Явяването пред Темида е с приоритет пред службата, а не обратното, обявиха магистратите

Фаталното за генералния директор на БНТ Константин Каменаров дело срещу него за шофиране пиян бе отложено днес на втора инстанция.
Пред Софийския градски съд Каменаров е депозирал молба, че желае лично да участва в производството, но до 20 юли е ангажиран с поредица командировки за уреждане на рекламните права на БНТ, свързани с излъчването на световното първенство по футбол в Русия. А в момента генералният директор бил в командировка в Португалия за финала на “Евровизия”.
Състав, председателстван от шефа на Съюза на съдиите Атанас Атанасов, отложи делото за “следваща дата” – 4 юли, за която Каменаров вече е уведомен. Същевременно магистратите напомниха на подсъдимия генерален директор на БНТ, че явяването му в съдебна зала има приоритет пред служебните му ангажименти и че участието му в дело от общ характер е основание за освобождаване от служебни антажименти, а не обратното.
Делото е фатално за Каменаров, защото ако бъде потвърдена наложената му от Софийския районен съд условна присъда от 1 година и 3 месеца за шофиране с 1,6 промила алкохол в кръвта, той ще изпадне в несъвместимост с шефския пост в БНТ и трябва да го напусне. Законът за радиото и телевизията е категоричен – членове на ръководството на БНТ и БНР не могат да са хора, осъдени на лишаване от свобода за престъпления от общ характер. Дали присъдата е условна или ефективна няма значение.
Каменаров е хванат с 1,6 промила алкохол зад волана вечерта на 23 юни 2016 г., присъдата на районния съд е от миналата година.
През август 2017 г. той бе избран за генерален директор на БНТ, мандатът е 3 години.
С окончателно определение, взето на закрито заседание, втората инстанция СГС отказва разпит на подсъдимия, както и на свидетели по делото. Така че процесът би трябвало да приключи в рамките на един ден.

About De Fakto

Проверете също

Лаура Кьовеши назначи още четирима делегирани прокурори от България

Колегията на  Европейския главен прокурор Лауар Кьовеши съобщи, че са назначени още четирима делегирани прокурори …

Министърът Янаки Стоилов се срещна с генералния секретар на СЕ на Европа Мария Пейчинович-Бурич

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с генералния секретар на Съвета на Европа Мария …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.