Последни новини
Home / Законът / СГС отложи делото срещу Константин Каменаров, бил в Португалия за „Евровизия“

СГС отложи делото срещу Константин Каменаров, бил в Португалия за „Евровизия“

Defakto.bg

Явяването пред Темида е с приоритет пред службата, а не обратното, обявиха магистратите

Фаталното за генералния директор на БНТ Константин Каменаров дело срещу него за шофиране пиян бе отложено днес на втора инстанция.
Пред Софийския градски съд Каменаров е депозирал молба, че желае лично да участва в производството, но до 20 юли е ангажиран с поредица командировки за уреждане на рекламните права на БНТ, свързани с излъчването на световното първенство по футбол в Русия. А в момента генералният директор бил в командировка в Португалия за финала на „Евровизия“.
Състав, председателстван от шефа на Съюза на съдиите Атанас Атанасов, отложи делото за „следваща дата“ – 4 юли, за която Каменаров вече е уведомен. Същевременно магистратите напомниха на подсъдимия генерален директор на БНТ, че явяването му в съдебна зала има приоритет пред служебните му ангажименти и че участието му в дело от общ характер е основание за освобождаване от служебни антажименти, а не обратното.
Делото е фатално за Каменаров, защото ако бъде потвърдена наложената му от Софийския районен съд условна присъда от 1 година и 3 месеца за шофиране с 1,6 промила алкохол в кръвта, той ще изпадне в несъвместимост с шефския пост в БНТ и трябва да го напусне. Законът за радиото и телевизията е категоричен – членове на ръководството на БНТ и БНР не могат да са хора, осъдени на лишаване от свобода за престъпления от общ характер. Дали присъдата е условна или ефективна няма значение.
Каменаров е хванат с 1,6 промила алкохол зад волана вечерта на 23 юни 2016 г., присъдата на районния съд е от миналата година.
През август 2017 г. той бе избран за генерален директор на БНТ, мандатът е 3 години.
С окончателно определение, взето на закрито заседание, втората инстанция СГС отказва разпит на подсъдимия, както и на свидетели по делото. Така че процесът би трябвало да приключи в рамките на един ден.

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.