Последни новини
Home / Законът / Софийският апелативен съд чества две рождества – създаване преди 140 г. и възстановяване преди 20 г.

Софийският апелативен съд чества две рождества – създаване преди 140 г. и възстановяване преди 20 г.

Defakto.bg
Апелативен съд – София

Двадесет години от възстановяването и 140 години от създаването си тържествено отбеляза Софийският апелативен съд в петък.

Председателят на САС Даниела Дончева и Меглена Тачева, директор на НИП

”За мен е чест и привилегия да отбележа заедно с вас тази годишнина и да отпразнуваме светлата дата. Защото това не е просто годишнина на институция. Създаването и функционирането на съдилища е част от белезите на държавност, по които съдим за степента на цивилизованост на един народ. На обществото, в името на което е създадено правото като наука“. Това заяви председателят на Съда Даниела Дончева в поздравителното си слово към колегията. Поздравления за „рожденниците“ бе подготвил Севдалин Мавров, член на ВСС, който е участвал в първото заседание на тричленен състав на възстановения САС през 1998 г. заедно с Ивета Анадолска – председател и Галина Тонева.

Тържеството лично почетоха председателят на ВКС Лозан Панов и първият ръководител на САС Евгени Стайков, слово произнесе и зам.правосъдният министър Десислава Ахладова.

Специално пристигнаха да поднесат почитания председателите на Апелативните съдилища – Варна – Ванухи Аракелян, Пловдив -Магдалина Иванова, Велико Търново -Янко Янев, Бургас – Деница Вълкова, Военно-апелативен съд – Димитър Фикиин, както и председателите на окръжните съдилища в страната. Поздравления не спестиха и ръководителят на Административен съд София град Радостин Радков и главен съдебен инспектор Теодора Точкова.

Снимки Йордан Симеонов

Поздравителни адреси изпратиха премиерът Бойко Борисов и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Колегите си поздравиха също Борис Велчев, председател на Конституционния съд, главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков.

Множеството съдии и гости, преди да се оттегли на задължителния празничен коктейл, се наслади на прекрасните изпълнения на деца – цигулари от НМУ „Любомир Пипков“.

About De Fakto

Проверете също

Зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова оценява напредъка на България в съдебната реформа и механизма за разследване на главния прокурор

  Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова оцени усилията на екипа на  министъра на правосъдието …

Българските граждани без лична карта надхвърлиха 207 000 души, от тях 110 389 живеят в България, лишени от основни права

Въпреки многобройните сигнали и загубени съдебни дела, МВР продължава  да наблюдава безучастно разрастващия се брой …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.