Последни новини
Home / Законът / Съдийската колегия на ВСС призова „Пик“ да преустанови обидното отношение към съдия

Съдийската колегия на ВСС призова „Пик“ да преустанови обидното отношение към съдия

Defakto.bg

В отворено писмо Съдийската колегия на ВСС призовава  собственика на агенция „Пик“ Недялко Недялков да  предприеме мерки за преустановяване на обидното отношение към съдия Силвия Хазърбасанова от Софийския районен съд.

Πoвoд за епистоларния контакт е ĸoнфлиĸт по повод жалба нa иcтopиĸa Eмил Джacим за уронване на доброто му име cpeщy aгeнция „Πиĸ”, пo ĸoято  cъдия Cилвия Xaзъpбacaнoвa на първа инстанция пocтaнoви ocъдитeлнo peшeниe cpeщy aгeнциятa.  Πocлeдвaлитe зaглaвия и ĸoмeнтapи в мeдиятa, в които се отправят обиди към съдията провокираха ръководството на СРС да зaяви, че  „бeз ĸoнĸpeтeн aнaлиз или oцeнĸa нa cъдeбния aĸт, пo нeдoпycтим нaчин ce aтaĸyвa вътpeшнoтo yбeждeниe и личнocттa нa cъдиятa-дoĸлaдчиĸ”.  Съдиите призоваха – кpитиĸyвaйтe c фaĸти, нo нe c oбидни ĸвaлифиĸaции и внyшeния.

Към ВСС се обърна и  Съюзът на съдиите,  като призова колегията за професионална защита и  становище по случая.

От пресслужбата на ВСС разпространиха отворено писмо, подписано от члена на съвета и говорител на Съдийската колегия Цветинка Пашкунова от името на всички ѝ членове. В него се казва, че в периода от 3 до 10 май в агенцията и в коментарното студио на „Пик“ се тиражират коментари по повод правораздавателната дейност на български съдия.

Изразяваме своята тревога от създалата се ситуация и отправяме към Вас, и всички български медии апел да не допускаме постановяването на съдебен акт, невлязъл в сила и подлежащ на инстанционен контрол, да се превръща в повод за неконтролируеми обществени настроения, които ескалират през последните дни.

Считаме, че се създават предпоставки и реална възможност да бъдат провокирани действия на саморазправа спрямо Силвия Хазърбасанова – съдия в Софийски районен съд, заради публични коментари, които призовават и подбуждат към омраза чрез внушения за антибългарско, неморално и непристойно отношение на съдията към националната ни история и изконни български-символи и ценности.

Недопустимо е упражняването на правомощия от български съдия, в съответствие със законовите изисквания и по силата на вътрешното му убеждение, да се превръща в повод и средство за личностна разправа, доколкото съдът е държавен орган, призван да пази върховенството на закона и да съхранява създадения обществен ред“, пише в  отвореното писмо на Съдийската колегия.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Нашата реч ще надживее мракобесните времена на глупост, чуждопоклонство и експерименти на „неразумни юроди“

Езикът ни е  онази нишка, по която нашите сънародници по кръв винаги могат да открият …

413 кандидати са допуснати до устен изпит за 29 длъжности „младши прокурор“ в районните прокуратури

413 кандидати са допуснати до устен изпит в конкурса за 29 (двадесет и девет) длъжности …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.