„Признавам, че в онези години беше изключително трудно да се поеме една обречена защита. Но за мен правото и справедливостта винаги са били най-важни в моя живот. Сърдечно благодаря на Висшия адвокатски съвет, на всички български адвокати и лично на г-жа Негенцова за помощта.  С този жест те ми припомнят, че всъщност аз съм преди всичко адвокат. Многократно съм заявявал, че основната цел за мен в този процес беше не само да постигна положително решение за Сергей Антонов и другите българи, а да измия петното от лицето на една страна, която нямаше никаква вина за този процес. Агджа е действал сам, това е истината“,  казва проф. Консоло.

„Всъщност точно тези думи и това отношение към България превърнаха проф. Консоло от адвокат – супер професионалист – в приятел на България! Това е и причината, поради която аз и моите колеги от Висшия адвокатски съвет, решихме единодушно да подпомогнем издаването на тази книга. С този малък жест искахме да покажем на Джузепе, че българските адвокати ценим високо изключителните му заслуги за възтържествуването на истината и справедливостта“ , са думите на признателност, произнесени от  Ралица Негенцова.

Според нея представянето на книгата „Атентатът срещу Папата“ точно на 11 май – Деня за почит към равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий – е знак и послание, че ние, българите, още от времената на светите братя сме били, сме и ще бъдем носители на знание, мир и разбирателство между народите.

Гости на тържественото събитието са зам.-председателят на съвета Людмил Рангелов, президентът Георги Първанов (2002-2012 г.), проф. Георги Близнашки (служебен министър-председател 2014 г.), папският нунций в България монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари, проф. Анастас Герджиков – ректор на СУ, проф. Сашо Пенов – декан на ЮФ на СУ, проф. Лазар Груев, Райко Николов – посланик на България в Рим по онова време, много приятели на проф. Консоло, общественици, журналисти, студенти.

По рано през деня президентът  Румен Радев разговаря и благодари на проф. Джузепе Консоло за неговата гражданска смелост да защити честта на българския народ:  „В момент, в който цяла Италия и дори вашите близки и най-добри приятели са Ви казали, че това е загубено дело, въпреки това, Вие намерихте сили да се заемете и да спечелите“.

Джузепе Консоло е професор по конституционно право в Университета „Гуидо Карли“ в Рим и е на посещение в България за премиерата на книгата си „Атентатът срещу папата. Истинската история“. Книгата ще бъде представена в София, а след това в Пловдив и Стара Загора.