Последни новини
Home / Законът / Бъдещето на електронното правосъдие в ЕС – на форум в София

Бъдещето на електронното правосъдие в ЕС – на форум в София

Defakto.bg

Бъдещето на електронното правосъдие в ЕС и новите технологии в услуга на съдебната система е темата на двудневен форум в София в рамките на българското европредседателство. Той е организиран съвместно от Министерството на правосъдието и ЕК.

Още от началото на българското председателство са проведени интензивни дискусии по подготовката на новата Стратегия на ЕС за електронно правосъдие 2019-2023 г., е напомнила министър Цачева. И изразила надежда за постигане на нужната хармонизация и по новите законодателни предложения на ЕК по темата за електронните доказателства, които бяха публикувани през април тази година. В тази връзка Цачева е заявила, че България подкрепя продължаването на работата на европейско ниво по създаването на обща рамка за приложимата юрисдикция при киберпрестъпления.
Към делегатите на конференцията видеообръщения са направили еврокомисарят по „Цифрова икономика и цифрово общество“ Мария Габриел и еврокомисарят за правосъдието, потребителите и равенството между половете Вера Йоурова.
„Конференцията е напълно навременна с оглед амбицията на България за изработване на стратегия за  Електронно правосъдие. Имаме една водеща цел – да бъдат изградени сигурни, надеждни и ползващи се с доверие електронни услуги. Това ще бъде от пряка полза за гражданите и предприятията, защото би допринесло за ускоряването и опростяването на взаимодействието им със съдебната власт. Трябва да се гордеете, че сте сред пионерите на цифрова Европа“, е заявила Мария Габриел.
„Трябва да действаме бързо и решително за да гарантираме, че съдебния процес е в крак с нашата модерна и постоянно дигитализираща се среда, включително правната дейност и стопанските взаимоотношения. Изкуственият интелект и машинното обучение все повече се използват във всички основни платформи. Днес ще се опитаме да направим още една крачка напред в разработването на споделена визия и колективна воля за създаването на правосъдие в Европа, което да е наразделна част от общия дигитален пазар“, казва Вера Йоурова.
Досега 14 държави използват e-CODEX. Европейска цифрова платформа за комуникация между съдилищата на държавите членки на ЕС осигурява защитен и лесен достъп до трансгранично правосъдие за гражданите, бизнеса и юристите в Европа.
Постигнатото в дигитален аспект на платформата ще бъде предоставен от Европейската комисия на всички държави членки, желаещи да я ползват. Така ще се постигне бърза и ефективна правна защита при електронната търговия в ЕС например, която в момента е с оборот  415 милиарда евро годишно, стана ясно по време на конференцията.
Управляващият директор на фондация „Европейски юристи“ Алонсо Ернандес-Пинзон презентира усъвършенствания потенциал на e-CODEX в областта на семейното право. По думите му това дава възможност за лесен достъп до правна защита на близо 16 милиона двойки в ЕС от смесени националности.
В събитието участват експерти от всички държави членки на ЕС, представители на ЕВРОПОЛ, на Евроджъст, на Генералния секретариат на Съвета на ЕС и на Европейската комисия.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

За мен е привилегия да пристъсвам на Общото събание на адвокатите в България – това …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.