Последни новини
Home / Законът / Защитата на пострадалите от домашно насилие остава на хартия, смятат граждански организации

Защитата на пострадалите от домашно насилие остава на хартия, смятат граждански организации

Defakto.bg

 

„Извърви километър в нейните обувки“,  призовава БХК

През 2018 г. държавата е отделила едва 450 000 лв. за финансиране на проекти, осигуряващи защита, възстановяване и реинтерграция на пострадалите от домашно насилие, както и социално, психологическо и правно консултиране.  За сравнение според медиите за организирането на военния парад по повод 6 май са били отделени над 500 000 лева, а през 2016 г. пак според публикации в медиите за закупуване на 10 автомобила Министерството на труда и социалната политика е отделило 720 000 лева.

Ресурсите и усилията, които българската държава влага за подкрепа на пострадалите от домашно насилие, показват пълна липса на заинтересованост, категорични са гражданските организации, ангажирани с правата на жените. Това се вижда не само по размера на отделените средства, но по формалното гласуване на мерки за вече отминали периоди, казват те.

Мерки на хартия, приети със закъснение

Годишният доклад на Българския хелзинкски комитет посочва, че през 2017 г. България не е реализирала каквито и да било институционални, организационни или законодателни мерки, насочени към борбата с насилието над жени. Липсата на заинтересованост от страна на властите е толкова сериозна, че в началото на януари 2018 г. Министерският съвет прие програма за превенция и защита от домашното насилие, която трябва да действа и по отношение на отминалата вече 2017 г. От 2012 г. насам, въз основа на Закона за защита от домашното насилие, такива стратегически документи се приемат ежегодно, но ефектът от действието им остава неясен поради липса на цялостна визия, посредственост на повечето заложени мерки и финансова необезпеченост.

Над 2000 пострадали и 50 места за настаняване

Наскоро стана известно, че само за 2017 г. районните съдилища в страната са издали 2432 заповеди за защита на пострадали лица от домашно насилие. В България обаче има едва пет кризисни центъра за пълнолетни, пострадали от домашно насилие, както и жертви на трафик (останалите 18 съществуващи са предназначени за деца). В тези центрове те могат да намерят временно настаняване, психологическо и правно консултиране. Капацитетът им обаче е 54 легла. Това означава, че настаняване съществува за едно на всеки 50 лица, за които съдът е издал заповед за защита, или общо за 2% от пострадалите само в рамките на една календарна година.

Как можете да помогнете

На 19 май за шеста поредна година ще се проведе инициативата „Извърви километър в нейните обувки“. В нея мъже обуват дамски обувки на висок ток, за да привлекат общественото внимание върху насилието над жени и да покажат съпричастност с пострадалите от домашно насилие. Вярваме, че само заедно можем да се изправим срещу този изключително сериозен за българското общество проблем.

Събитието тази година се организира от Българския хелзинкски комитет, Алиансът за защита от насилие, основано на пола и фондация „Ресурсен център Билитис“. Участниците ще отправят призив за увеличаване на финансирането за услуги, насочени към хората, преживели насилие, както и по-голяма ангажираност на държавата в превенцията. По време на шествието ще се събират и дарения, които ще бъдат предоставени директно на специализираните кризисни центрове.

„Извърви километър в нейните обувки“ ще се проведе на 19 май от 14.00 ч. пред НДК. Можете да се включите в събитието и във Facebook на адрес:

https://www.facebook.com/events/534223123644876/

 

About De Fakto

Проверете също

Надзирателите и съдебните охранители ще получат допълнително възнаграждение за постигнати резултати с августовските заплати

Със заплатите за месец август служителите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) и Главна …

Съдът: Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков са невиновни по обвинението в хулиганство в метрото през 2020 г.

Обвинението  на Софийска районна прокуратура  срещу Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков за хулиганство …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.