Последни новини
Home / Законът / Комисия начело с Лозан Панов отхвърли атаки срещу спецсъдии

Комисия начело с Лозан Панов отхвърли атаки срещу спецсъдии

Defakto.bg

Комисия на Върховния касационен съд начело с Лозан Панов не откри нарушения в работата на съдебен състав от апелативния спецсъд. Повод и за тази проверка бяха публикации, обект на обсъждане от ВСС.

Твърденията са, че два различни състава на апелативния специализиран съд вземат коренно различни решения за мярка за неотклонение на един и същи обвиняем – Ал Хусаини (в разследване за реекспорт на лекарства), като единият потвърждава задържането му, а другият променя мярката. Така на мушката на съмненията, че не били безпристрастни, попаднаха Петя Колева, Димчо Георгиев и Даниела Врачева от АСпНС, изменили мярката за неотклонение. Случи се навръх гледането на мерките за неотклонение на кмета и зам.кмета на “Младост” Десислава Иванчева и Биляна Петрова именно в апелативния спецсъд.

По случая във ВКС е формирана тричленна комисия, в която влизат Лозан Панов и съдиите от Наказателната колегия Татяна Кънчева и Румен Петров, съобщиха от съда. Задачата им е била да извършат проверка дали на организацията на дейността на апелативиня спецсъд, конкретно:

 1. Кога е постъпило в АСпНС и как е образувано в.н.ч.д. № 92/2018 г. по описа на същия съд, как са избрани докладчикът и членовете на съдебния състав, извършвани ли са промени и изключвания на съдии от същия, както и преразпределяне на делото?
 2. Кога е постъпило в АСпНС и как е образувано в.н.ч.д. №
  136/2018 г. по описа на същия съд, как са избрани докладчикът и членовете
  на съдебния състав, извършвани ли са промени и изключвания на съдии от
  същия, както и преразпределяне на делото ?
 3. Изработени ли са в АСпНС вътрешни правила за случайно
  електронно разпределение на делата и спазени ли са същите при
  разпределението на в.н.ч.д. № 92/2018 г. и в.н.ч.д. № 136/2018 г.?

Докладът на комисията е представен на 14.05.2018 г. Изводите са:

– комисията не установи допуснати нарушения при разпределението на в.н.ч.д. № 92/2018 г. и в.н.ч.д. № 136/2018 г. – и двете по описа на АСпНС;

– в АСпНС са изработени вътрешни правила за случайно електронно разпределение на делата. Стриктното им спазване поставя извън съмнение прозрачността на действията по входиране, регистриране, образуване и разпределяне на делата, по избор на съдия – докладчик и замяна на член от съдебен състав.

 

About De Fakto

Проверете също

Кадровиците допълват списъка за младши съдии, одобрените младши прокурори и следователи подават декларации за несъвместимост

Две уведомления към кандидатите за младши магистрати публикуваха от ВСС. Едното – за младшите съдии, …

ВСС обсъжда положението в Софийския градски съд след четири потвърдени случая на Ковид там, магистрати се “самоорганизират”

Препоръките трябва да дойдат от РЗИ, не от юристи След четири потвърдени случая на Ковид-19 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.