Последни новини
Home / Законът / Страстите покрай решение на СРС се нажежават – с подкрепи и протести

Страстите покрай решение на СРС се нажежават – с подкрепи и протести

Defakto.bg

Страстите покрай едно решение на Софийския районен съд и реакцията на осъдена по него медия, се нажежават. В един ден, утре, съдебният съвет ще обсъжда принципна позиция за медийните атаки срещу магистрати, а пред прозорците на ВСС е свикан протест срещу „цензурата от съда“.

Решението е на Силвия Хазърбасанова от СРС по гражданско дело за непозволено увреждане, заведено от историка Емил Джасим срещу агенция ПИК. С него медията е осъдена да плати 3000 лв. обезщетение на жалбоподателя за накърнено достойнство. А медията отвърна с нападки срещу съдията.

Тази история е известна и предизвика остра реакция на съдии. Отговорът е свикан протест срещу „цензурата над българските медии, която се извършва в българския съд“ пред сградата на ВСС утре. А в дневния ред на Съдийската колегия е обсъждане на „принципно становище по повод медийни публикации“.

Решението на съдия Хазърбасанова е публично и откриваемо. Най-общо то е по повод лекция на Емил Джасим за „абсурдите във възприемането на българската история“, изнесена през 2014 г. Публикациите, в които той е обвинен, че хули Васил Левски и българщината, са от март м.г., навръх Трети март. Всеки с интерес по темата може да прочете решението и сам да си направи изводите за него.

Острите реакции на самия СРС, на Съюза на съдиите, на Съдийската колегия на ВСС, както и пълната подкрепа на Софийския апелативен съд бяха срещу безпринципните личностни нападки срещу съдия, непочиващи на факти.

Днес в подкрепа на колегата, но не само излизат и магистратите от Районен съд-Луковит. Те отхвърлят като недопустими както атаките срещу Силвия Хазърбасанова, така и срещу Катерина Енчева от СГС заради преюдициалното й запитване дали гражданската конфискация у нас е в синхрон с евростандартите, както и срещу други магистрати. И призовават да севземат мерки за гарантиране на сигурността във всяка съдебна сграда в България. Както и за „опазване на физическата неприкосновеност на всички български съдии, за защитата им от психически тормоз, както и за отстояване на независимостта им“.

Продължението предстои.

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев пред студенти и преподаватели от УниБИТ: Няма причина България да не е в Шенген

  „Няма причина да не бъдем приети в Шенген, покрили сме стандартите. Но преекспонирането на …

Мнозинството в парламента окончателно наложи замисъла си за промени в Изборния кодекс

Парламентът прие окончателно на второ четене промените в Изборния кодекс (ИК). Един от най-характерните коледни …

Един коментар

  1. Спартак Попов

    Както казва народа: Когато в БъГъ съда се съдили арменеца и евреи на, осъдили ……. прокурора ! За какво „правосъдие“ говорим, когато всички съдии, вредно със скруфольозния ВСС, скачат да защитават съдията постановил решението ! Какъв ще бъде изхода на това дело в СГС ? Познайте до безкрай опити ! Аз го знам – ще потвърдят това гнусно решение, дори и без да го четат, за да „защитят“ колежката си ! Това все пак е БъГъ на мутрите и върховният им господар – Асфалтовата Мутра !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.