Последни новини
Home / Законът / Мнозинството в съдийската колегия: Ще реагираме при всеки опит за обругаване на съдия! (Допълнена плюс снимки)

Мнозинството в съдийската колегия: Ще реагираме при всеки опит за обругаване на съдия! (Допълнена плюс снимки)

Defakto.bg

С 10 срещу 2 гласа съдийската колегия на ВСС гласува днес принципна позиция срещу безпринципни критики на магистрати.

„Членовете на съдийската колегия категорично заявяваме, че ще реагираме при всеки опит за накърняване независимостта на съдебната власт, и на всеки съдия. Призоваваме държавните власти да ни подкрепят срещу обругаването на съда“, се казва в позицията. Въпросът влезе в дневния ред след остра съдийска реакция на конкретни публикации – в ПИК и в „Правен свят“.

Против гласуваха Боян Новански и Стефан Гроздев. Новански обясни – в интернет е „пълно с публикации срещу съдии, от които ще ви настръхнат косите“. ВСС обаче не е реагирал при всяка от тях и затова той бил против да се реагира и сега. Стефан Гроздев не каза нищо.

Днес в колегията са постъпили още реакции на магистрати – от ВКС, СГС, районни съдии, както и от съдии от ВАС и административните съдилища в София и в Бургас – общо около 400 магистрати, стана ясно на заседанието.

Колегията отхвърли молбата на издателите на ПИК да присъстват на заседанието – ВСС не е съд, а административен орган, а заседанията му се излъчват публично, обяви Боян Магдалинчев.

Пълният текст на становището на съдийската колегия:

Утвърждаването на Република България като правова държава, отстояването на конституционно прогласените демократични ценности и присъединяването ни към Европейския съюз са сред най-големите предизвикателства в най-новата ни история, като безспорно една от най-трудните и противоречиви области е съдебната реформа. Системните негативни коментари от политици, медии и публични личности, както и неглижирането на проблема постепенно формираха в обществото неадекватна представа за зависима, корумпирана, некомпетентна и неработеща съдебна система. Трудът на българските съдии, прокурори и следователи, техният професионализъм, морал и отговорност системно са обезличавани с неверни и манипулативни информации, които доведоха до срив на общественото доверие в съдебната власт.

Конституцията на Република България прогласява принципите на правовата държава, разделението на властите и независимостта на съдебната власт, а Висшият съдебен съвет представлява съдебната власт, осигурява и отстоява независимостта ѝ. Водени от своето вътрешно убеждение и по силата на правомощията ни определени със Закона за съдебната власт, членовете на Съдийската колегия, категорично заявяваме, че ще реагираме при всеки опит за въздействие и посегателство срещу независимостта на съдебната власт, съда и всеки български съдия.

Призоваваме българското общество, законодателната и изпълнителната власт да ни подкрепят в противопоставянето на системните публични атаки и обругаването на съда. Всяко противопоставяне между представители на държавните органи има за резултат дефицит на обществено доверие, нарушаване на конституционно установения баланс на държавната власт, уронване престижа, както на съдебната, така и на законодателната, и изпълнителната власт .

Считаме, че са недопустими публични коментари по съдебни актове подлежащи на инстанционен контрол, когато същите не съдържат обоснована критика с конкретни факти, данни, обстоятелства и правни аргументи, а единствено употреба на епитети, квалификации и внушения, които накърняват, както независимостта на конкретния съдия, така и неговото лично достойнство, професионална репутация  и доброто му име. Налагащата се практика да се коментират и интерпретират съдебните актове през призмата на личността на съдията чрез груба, арогантна и обидна лексика са не само посегателство върху личността му, но и посегателство върху българската държавност, чийто представител е съда. Всяко подобно действие може да се квалифицира единствено като опит за вмешателство и натиск, с цел компрометиране на съдебния процес.

Предизвикателството пред българските медии, не само в областта на съдебната власт, е да работят в полза и подкрепа на обществото. Правото на мнение и свобода на словото са само израз на съществуващата медийна среда и ролята ѝ на регулатор в правовата държава, поради което те са дълг, призвание и лична отговорност на информирани и компетентни професионалисти от обективни и независими медии“.

Отвън – вувузели, мегафони и депутат

Към 11 часа пред ВСС се събра протест срещу „цензурата на съда“. Шумен, но пък рехав.

Защитници на свободното слово

Чуваха се призиви „Оставка!“, настоявания да слезе Лозан Панов, който слезе и си тръгна. Скандирания „Господа съдии, Левски л…о ли е?“ (отзвук от съдебния спор между ПИК и Емил Джасим, загубен от агенцията, след което бе атакувана постановилата решението съдия Силвия Хазърбасанова). Към митингуващите  се присъедини и организацията План Б, известна с атаките си срещу Панов, както и срещу покойния Камен Ситнилски.

Борис Ячев

По обяд се появи депутатът от Обединени патриоти и шеф на антикорупционната комисия Борис Ячев, заявявайки, че в случая представлява не парламентарната група, а партията НФСБ.

Той каза, че съдията е публична личност като всеки кмет, депутат и прочее и не може да се крие зад независимостта си, а ВСС да действа на тъмно, като не допуска журналисти (допуска ги в сградата, гледат заседанието на монитори – б.р.). Както и че е дошъл да защити свободата на словото и достойнството на българската история. На въпрос как би реагирал лично той, ако неговото дете бъде пресирано и преследвано от камери и микрофони (както се е случило с детето на съдия Хазърбасанова), депутатът Ячев заяви, че всекидневно в парламента имало журналисти, камери и микрофони, които му задавали въпроси. На въпрос дали той лично би се съгласил неговата свобода да се брани с демонстрираните пред ВСС изразни средства, отговор не бе даден.

А в една от преките в центъра на София, на ул. „Георг Вашингтон“, до бул. „Екзарх Йосиф“, където е сградата на ВСС, стояха „резервни“ транспаранти. С призив за „освобождение“.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е образувала 19 досъдебни производства за търговия с гласове, един е с повдигнато обвинение

Прокуратурата съобщи, че  подновява практиката си от предишни избори да оповестява информация за образуваните дела …

А.Василев и Т. Йорданов по взаимно съгласие спряха делото за клевета, заведено за 250 хил. лв., от първия срещу втория

По взаимно съгласие бившият финансов министър Асен Василев ( „Продължаваме промяната“) и Тошко Йорданов, зам.-председателя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.