Последни новини
Home / Законът / Увеличават щата на спецсъда за служители

Увеличават щата на спецсъда за служители

Defakto.bg

Нови 5 щатни бройки за служители в специализирания съд одобри днес колегията на ВСС по искане на председателя Георги Ушев. Окончателното решение ще вземе пленумът на съвета, но то е предизвестено одобрително – вкупом (прокурорска плюс съдийска колегии) кадровиците не подлагат на съмнение нуждите на спецправосъдието, особено след прехвърлянето там и на делата за “високата корупция”.

Искането на Ушев е за нови 3 щата за съдебен секретар и по 1 за съдебен деловодител и съдебен администратор. Те ще се компенсират с намаляване на 3 щата за служители в районни съдилища в страната, както и на 2 за Националния институт на правосъдието (НИП).

Ето мотивите:

“Решението е мотивирано с високата натовареност на СНС – постъплението на дела месечно на един съдия се равнява на 30,51 бр.дела, при средно за страната за окръжните съдилища – 9,67 бр.дела.; брой разгледани дела месечно – 31,14 и брой свършени дела – 30,37, при средно месечно свършени дела за окръжните съдилища в страната – 9,77 броя дела. Разкритите щатни длъжности са за сметка намаляване с по една свободна  бройка на щатната численост на Административен съд – Разград, Районен съд – Исперих и Районен съд – Кубрат. За оптимизирането на щатната численост са изразени положителни становища от административните ръководители на съответните съдилища, в които натовареността по щат за 2017 г. е под средната за страната, съотношението брой служители към брой магистрати  е по-високо от средното за страната за административните съдилища – 3,04.

Намалената щатна численост на Националния институт на правосъдието с 2  свободни щатни бройки за съдебни служители е за сметка намаляване щатната численост на съдебните служители за Национален учебен център – Варна, до въвеждането му в експлоатация”.

About De Fakto

Проверете също

МВР предупреди Инспектората към ВСС, че Специализираната прокуратура саботира полицейски операции

  Главният секретар на МВР Петър Тодоров е изпратил писмо до Инспектората на Висшия съдебен …

Министър Янаки Стоилов се срещна с председателите на Венецианската комисия и на Европейския съд по правата на човека

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с Джани Букикио, председател на Европейската комисия за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.