Последни новини
Home / Законът / Увеличават щата на спецсъда за служители

Увеличават щата на спецсъда за служители

Defakto.bg

Нови 5 щатни бройки за служители в специализирания съд одобри днес колегията на ВСС по искане на председателя Георги Ушев. Окончателното решение ще вземе пленумът на съвета, но то е предизвестено одобрително – вкупом (прокурорска плюс съдийска колегии) кадровиците не подлагат на съмнение нуждите на спецправосъдието, особено след прехвърлянето там и на делата за „високата корупция“.

Искането на Ушев е за нови 3 щата за съдебен секретар и по 1 за съдебен деловодител и съдебен администратор. Те ще се компенсират с намаляване на 3 щата за служители в районни съдилища в страната, както и на 2 за Националния институт на правосъдието (НИП).

Ето мотивите:

„Решението е мотивирано с високата натовареност на СНС – постъплението на дела месечно на един съдия се равнява на 30,51 бр.дела, при средно за страната за окръжните съдилища – 9,67 бр.дела.; брой разгледани дела месечно – 31,14 и брой свършени дела – 30,37, при средно месечно свършени дела за окръжните съдилища в страната – 9,77 броя дела. Разкритите щатни длъжности са за сметка намаляване с по една свободна  бройка на щатната численост на Административен съд – Разград, Районен съд – Исперих и Районен съд – Кубрат. За оптимизирането на щатната численост са изразени положителни становища от административните ръководители на съответните съдилища, в които натовареността по щат за 2017 г. е под средната за страната, съотношението брой служители към брой магистрати  е по-високо от средното за страната за административните съдилища – 3,04.

Намалената щатна численост на Националния институт на правосъдието с 2  свободни щатни бройки за съдебни служители е за сметка намаляване щатната численост на съдебните служители за Национален учебен център – Варна, до въвеждането му в експлоатация“.

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.