Последни новини
Home / Законът / Новата надпревара за СГС тръгва, 13 съдии номинираха Евгени Георгиев (обновена)

Новата надпревара за СГС тръгва, 13 съдии номинираха Евгени Георгиев (обновена)

Defakto.bg

Надпреварата за нов председател на Софийския градски съд (СГС) навлиза в нова фаза. На 22 май е свикано Общо събрание на съда за номиниране на кандидати за поста.

Първият претендент вече е ясен – 13 съдии от всички отделения предложиха Евгени Георгиев за свой председател, научи Де факто. Предложението бе внесено по обяд при административния секретар на съда.

Дотук се стига заради провала на първата изборна процедура, проведена след оставката на Калоян Топалов. При наличието на двама кандидати – Евгени Георгиев и Светлин Михайлов от СГС, които се бяха самономинирали, на 13 март ВСС не избра никого за председател. Георгиев получи 5 гласа „за“, Михайлов бе подкрепен от 2 „за“, а 7 от кадровиците бяха „против“ и двамата кандидати. За успешен вот се искаха 8 „за“ в съдийската колегия. Тогава Светлин Михайлов, бивш председател на СГС, обяви, че повече няма да кандидатства за поста.

„Не коментирам“, отговори днес Михайлов на въпроса на Де факто дали все пак няма да се включи и в новия изборен тур. Според магистрати обаче той ще участва в друг конкурс – за повишение в столичния апелативен съд.

Конкурсът за председател на СГС бе обявен от Висшия съдебен съвет в края на април, решението излезе в „Държавен вестник“ на 8 май. А правила, гласувани вече на Общо събрание на съда, предвиждат в двуседмичен срок от обнародването да се проведе събрание за номиниране. То е свикано на 22 май.

По закон претенденти могат да се издигат и от Общото събрание на съответния съд. Всички номинирани пък се изслушват предварително от събранието.

В гласуваните от СГС правила е записано също, че кратки мотивирани предложения за кандидати се правят писмено и се предават на административния секретар на съда, както и че номинации могат да се правят и  устно по време на самото Общо събрание. Изслушването на предложените съдии е по реда на постъпването на предложенията за тях, гласуването е тайно с бюлетина с имената на претендентите. „Победител“ е магистратът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите на събранието съдии справо на глас. Ако кандидатите са повече от един и никой не е получил нужното мнозинство се провежда балотаж между двамата с най-много гласове. Ако отново нито един от тях не получи подкрепата на повече от половината на присъстващите съдии, избор няма.

About De Fakto

Проверете също

ВАС върна частично случаят „Жоси“ за разглеждане от ВСС, ограничи „Йончева и „Баневи“ до избора на Гешев за гл. прокурор

  Частично Върховният административен съд върна за разглеждане на ВСС казуса „Жоси“и  отхвърли като неоснователни …

Организация на прокурорите изразява изненада и тревога от закриването на спецправосъдието у нас

В специална декларация, Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана корупция и престъпност, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.