Последни новини
Home / Законът / Панов и Цацаров единни срещу намеса на прокуратурата в проверки на Инспектората (допълнена)

Панов и Цацаров единни срещу намеса на прокуратурата в проверки на Инспектората (допълнена)

Defakto.bg

Изненадващо Сотир Цацаров, Лозан Панов и Съюзът на съдиите се обединиха в позиция срещу конфликтна поправка в съдебния закон. Става дума за идеята прокуратурата да извършва предварителни проверки, за да набавя на Инспектората достатъчно данни в неговите проверки за почтеност и конфликт на интереси на магистратите.

Теодора Точкова защити предложението, формално направено от депутати, обяснявайки, че Инспекторатът е с вързани ръце, защото не може принудително да изземва записи, нито може да следи по интернет и телефонни разпечатки и изобщо липсват ефективни инструменти за същински проверки. Цитира цифри – за миналата година инспекторите са получили 79 сигнала за нарушения на магистрати, годни са се оказали 23 от тях, но 20 от проверките са били прекратени поради липса на достатъчно данни.

Инспекторатът трябва да получи своите инструменти, но прокуратурата категорично няма място в тези проверки, заяви Сотир Цацаров. Това излиза извън конституционните правомощия на прокуратурата и я поставят в положение да проверява съдии, не в наказателно производство, на което няма право, категоричен бе обвинител № 1.

Същата позиция заяви Лозан Панов. На това мнения бяха и от Съюза на съдиите.

А депутатите си оттеглиха предложението за второ четене на ЗСВ. Случи се на заседание на правна комисия.

Неочакван развой претърпя и друга конфликтна поправка, предложена от група депутати (ГЕРБ и патриоти) за второ четене.

Тя, най-общо, предвиждаше съдийската колегия на ВСС да може да откомандирова съдии, ако командироването им е било извършено в нарушение на закона или е възникнал кадрови проблем в съда, от който са дошли.

На практика това означава един колективен орган да изземе правомощия, възложени на административните ръководители, което е в разрез с философията на ЗСВ, опонираха днес зам.-председателят на ВКС Павлина Панова и Съюзът на съдиите.

Данаил Кирилов обаче контрира, че дословно е внесен текст, предложен му от Вероника Имова от ВСС като начин за разрешаване на възникнали пред съдийската колегия проблеми. Все пак, заради възраженията, текстът бе отложен за финала на заседанието на правната комисия.

А на финала Емил Дечев от Съюза на съдиите попита защо по същата логика не е предвиден огледален текст и за прокурорската колегия на ВСС. „Административните ръководители в прокуратурата не грешат ли?“, зададе въпрос съдията.

По това време ръководството на прокуратурата вече си бе тръгнало, това на ВКС също, но представляващият ВСС Боян Магдалинчев каза, че съдийската колегия вече се е сблъскала с 2 случая на командироване на магистрати, които били единствени в своите съдилища, и не можела да реагира (стана ясно, че се визира и случай, когато заповедта за командироване бе на Лозан Панов и възбуди част от духовете в колегията). А прокуратурата е централизирана структура, каза още Магдалинчев. Допълни – нека в бъдеще, при необходимост, се запише такъв текст и за нея, но сега да се приемат вече направените предложения.

Накрая обаче депутатите не подкрепиха собственото си предложение. „Не ми се заразява този дебат с такава поляризация. Нека решаването на посочения проблем е първа задача за евентуални следващи изменения в ЗСВ“, каза Данаил Кирилов.

 

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Нашата реч ще надживее мракобесните времена на глупост, чуждопоклонство и експерименти на „неразумни юроди“

Езикът ни е  онази нишка, по която нашите сънародници по кръв винаги могат да открият …

413 кандидати са допуснати до устен изпит за 29 длъжности „младши прокурор“ в районните прокуратури

413 кандидати са допуснати до устен изпит в конкурса за 29 (двадесет и девет) длъжности …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.